Externe

Sahiba Gafarova: Drepturile azerilor de vest vor fi restabilite

Drepturile azerilor din vestul Azerbaidjanului vor fi restabilite, a declarat Sahiba Gafarova, președinta Milli Majlis (Parlamentul Republicii Azerbaidjan), în timpul unui discurs la cea de-a 13-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare Asiatice.

Sahiba Gafarova a atras atenția participanților la eveniment că azerii care trăiesc în Armenia au fost expulzați de pe pământurile lor natale chiar înainte de începerea conflictului, că hărțile și documentele istorice indică crearea statului armean modern pe pământurile istorice azere, unde azerii au locuit timp de secole. Dânsa a relatat că orașul istoric al Azerbaidjanului, Erevan, a fost declarat capitala Armeniei în 1918, iar în 1920, prin decizia guvernului sovietic, Zangezur a fost desprins de Azerbaidjan și anexat la Armenia. Acest lucru a dus la ruperea legăturilor geografice ale Azerbaidjanului cu regiunea sa Nakhchivan și cu Turcia.

Adăugând că, azerii care locuiesc în aceste teritorii au fost deportați în repetate rânduri în secolul al XX-lea, ultima etapă având loc în 1988-1991, speaker-ul a spus că partea armeană a distrus în mod constant toate monumentele istorice și religioase, a redenumit orașe și sate de origine azeră pentru a distruge patrimoniul istoric al poporului din Azerbaidjanul de Vest.

Sursa: Haqqin.az

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *