Economie

Salarii europene și 4000 locuri de muncă pentru moldoveni

În cadrul acesteia va activa o întreprindere de construcție a pieselor pentru automobile. Aceasta va permite crearea a aproximativ 4000 locuri de muncă pentru moldoveni, dintre care 10% în administrație. Proiectul este finanțat de investitori străini cu suportul autorităților din R. Moldova.

Joi ministrul Economiei Valeriu Lazăr, viceministrul Educației Loretta Handrabura, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Boris Gherasim împreună cu primarul orașului Strășeni Valentina Casian au efectuat o vizită de documentare la Strășeni, acolo unde în scurt timp urmează să fie constituită noua Zonă Economică Liberă.

Valeriu Lazăr s-a arătat încrezut că acest proiect va avea succes, deoarece este finanțat de germani și ei sunt niște investitori de încredere. La fel, ministrul crede că acesta este doar un proiect pilot în R. Moldova și după el vor urma și altele. Oficialul nu s-a arătat îngrijorat că este un proiect privat, motivând că atâta timp cât este în folosul tării noastre nu avem decât să ne bucurăm.

Centru de instruire a muncitorilor, la Strășeni

Iar viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim a dat de înțeles că va susține ideea de a construi ulterior un drum de acces care va face legătura dintre Chișinău și Zona Economică Liberă din Strășeni.

În Zona Economică Liberă din Strășeni, care este numită și subzona nr. 4, va fi construit în zonă un centru de studii atât teoretice, cât și practice, precum și a unui centru de studiere a limbilor străine. De asemenea, va fi deschisă o bibliotecă care va fi dotată cu un centru media, cu acces la internet. La fel, investitorii preconizează construcția unui cămin pentru viitorii studenți și a unei cantine.
Elevii vor fi pregătiți de câțiva profesori din Germania, dar și de profesori din R. Moldova care dețin titlul de doctor în domeniu. Salariile prevăzute pentru aceștia vor varia între 800 și 1000 de euro.

Spațiul pentru construcție a fost acordat gratis de către administrația raionului Strășeni și cuprinde 12 ha. Cheltuielile pentru construcție și amenajare vor fi suportate de către mai multe companii străine din Germania și Italia.

Proiectul urmează să fie implementat în următorii patru ani. Astfel, investițiile care vor fi făcute au fost estimate la aproximativ 50 mil. de dolari, dar care vor fi oferiți prin mai multe tranșe.

ZEL „Bălți” se extinde

Fiecare partener din cadrul proiectului va veni cu aportul său. Administrația ZEL „Bălți” va pune la dispoziție gratuit pentru o perioadă de 10 ani spații pentru studiile teoretice și practice. La fel, va contribui financiar în mărime de 1mil. de lei anual pentru întreținerea costurilor de întreținere curentă. Guvernul R. Moldova va asigura acoperirea financiară a lucrărilor de renovare a spațiilor de studii, precum și va contribui financiar pentru acoperirea costurilor de cazare, bursele studenților și salarizarea personalului. Rezidenții ZEL „Bălți” vor pune la dispoziție spații adaptate pentru instruirea practică și material informațional specializată. Partenerii externi vor contribui la dotarea cu utilaje, echipament, tehnică de calcul, soft specializat și materiale informaționale, valoarea estimativă fiind 750 mii euro.

Paralel, se va menține legătura cu partenerii locali precum Universitatea Tehnică din R. Moldova și școlile profesionale de profil. De aici, ulterior vor putea fi angajați specialiști pentru toate domeniile de activitate.

Întreprinderea industrială din Strășeni urmează să fie dată în exploatare în anul 2018, dar lucrările de construcție și amenajare a zonei vor oferi între timp sute de locuri de muncă pentru moldoveni.

Dorin Galben

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *