Salutul – primul semn al politeţii însoţit mereu de un zâmbet
Este nepoliticos să salutaţi ţinând mâinile în buzunar, având gura plină sau făcând gesturi nefireşti. Totodată, nu se acceptă să salutaţi pe cineva strigând din toate puterile atunci când vă aflaţi în transportul public.
Cum salută domnii
Băieţii/bărbaţii salută primii fetele/femeile sau îşi scot pălăria de pe cap ridicând-o cu mâna opusă părţii în care se găseşte persoana salutată şi se înclină puţin. Este etic ca bărbaţii atunci când se întâlnesc ocazional cu o femeie cunoscută să stingă ţigara şi să nu stea cu mâinile în buzunare.
Cum salută doamnele
Domnişoarele/doamnele vor răspunde la salut cu un surâs, dând uşor din cap, ceea ce va dovedi persoanei întâlnite că a recunoscut-o.
Strângerea mâinii
Să saluţi pe cineva strângându-i mâna este un semn de mare stimă, dar, atenţie, este nevoie de respectat anumite reguli. Cel care este în drept să întindă primul mâna este doamna, persoana mai în vârstă sau superiorul. Se mai întâmplă ca din necunoaştere tânărul să fie primul care întinde mâna, ceea ce este o impoliteţe. Un bărbat se va ridica neapărat în picioare, însă doamnele nu vor face acelaşi gest atunci când strâng mâna cuiva. De asemenea, evitaţi să apucaţi doar vârfurile degetelor, să aveţi un salut prea moale sau altul ce zdrobeşte mâna cuiva.
În cazul în care aveţi mănuşi, atât bărbaţii, cât şi femeile, ar fi politicos să o scoată pe cea de pe mâna dreaptă. Totuşi, există o excepţie, atunci când doamnele poartă mănuşi lungi asortate la toaleta de seară, nu le vor scoate.
Sărutul mâinii
Sărutatul mâinii femeii este un act de supremă politeţe. În general, femeilor li se sărută mâna în casă, mai rar în aer liber sau pe stradă. Cel mai indicat ar fi ca bărbatul să ia mâna femeii, să se aplece uşor pentru a o atinge cu buzele sau a se face că o atinge.
Bineînţeles, salutul este primul semn al politeţii care trebuie însoţit mereu de un zâmbet, iar când salutaţi priviţi în ochi persoana respectivă. În acelaşi timp, reţineţi şi următoarele reguli ce, cu siguranţă, vă vor fi de folos. Nou-venitul trebuie să-i salute pe cei adunaţi, inferiorul – pe superior (dacă inferiorul este o femeie, va saluta primul tot bărbatul), copiii şi persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă.
În materialul următor veţi învăţa unele reguli de purtare la prima întâlnire.
Cursurile predate la şcoala „ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română, pregătirea profesională a prezentatorilor radio şi TV), curs de psihologie motivaţională (individual).
Str. Vlaicu Pârcălab, 45 (intersecţie cu str. 31 August 1989), et. 4, of. 407.
Tel. 0 (22) 22-69-83;
Mob. 0682 100 06;
e-mail: sme.abeze@gmail.com;
web: abeze.md
Dorina ARSENE, lector de bune maniere la Școala Manierelor Elegante „ABeZe”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!