Sănătate

SĂNĂTATE: Avem viruşi noi, dar nu şi studii pentru combaterea lor

Specialiştii în virusologie nu pot spune cu exactitate care este procentul de răspândire al acestora în ţara noastră şi nici nu au cum să afle – un studiu în acest sens cere resurse financiare impunătoare.

Specialistul principal al Ministerului Sănătăţii (MS) în virusologie, Constantin Spânu, a avut recent o vizită de lucru peste hotare, unde a discutat cu specialiştii străini despre hepatitele virale, inclusiv despre cele mai puţin cunoscute – cele de tip F sau G. Spânu spune însă că nu ştie câte cazuri de infectare cu acest virus ar exista în ţara noastră. „Pentru a afla ponderea cazurilor de infectare cu viruşi hepatici G sau F, trebuie să desfăşurăm un spectru larg de investigaţii. Dar pentru a realiza aceste investigaţii este nevoie de foarte mulţi bani. Totuşi, prioritare pentru noi sunt acum nu studiile, avem nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile ce ţin de prevenirea cazurilor de hepatită şi tratarea cazurilor deja existente de infecţie cu viruşii A, B, C şi E”, a subliniat specialistul.

Totodată, se pare că noii viruşi hepatici nu ocolesc R. Moldova şi nici nu ţin de „domeniul fantasticului”. Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, Victor Deatişân, spune că, în urmă cu 15 ani, a fost realizat un studiu în care au fost implicate peste 2.700 de persoane. „Atunci, am depistat hepatita virală de tip G la opt persoane. Nu am mers mai departe deoarece situaţia nu ni s-a părut gravă”. Deatişân susţine că cel mai recent caz de hepatită de tip G a fost depistat cu un an în urmă la un diplomat indian, care s-a stabilit cu traiul în RM. „Pacientul se află la evidenţa noastră de un an de zile. Tratamentul decurge cu succes, iar starea lui de sănătate este satisfăcătoare”. Potrivit directorului, tratamentul pentru un an de zile în cazul hepatitei de tip G costă aproximativ 160 de mii de lei.

Dosar

Virusul hepatic G este transmis prin transfuzii de sânge, contacte sexuale neprotejate şi de la o mamă infectată la copilul ei în timpul naşterii. De aceea, riscul major de infectare cu virusul hepatic G este întâlnit la dependenţii de stupefiante, alcoolici, pacienţii cu imunodeficienţă (HIV/SIDA), la bolnavii cu hepatita B sau C. Marea majoritate a purtătorilor de virus hepatic G sunt asimptomatici.

Tabloul clinic al virusului hepatic G este mai aproape de cel al virusului hepatic C, dar se întâlnesc mai rar formele cronice: ciroza şi carcinomul hepatic. În cazul virusului hepatic G, se pot înregistra forme grave şi foarte grave: necroza hepatică acută, anemia aplastică. Nu există tratament specific disponibil împotriva virusului hepatic G. Singurul mod de a evita infectarea cu acest virus este adoptarea unor măsuri riguroase de igienă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *