Sănătate

(SĂNĂTATE) Ce boală îți poate atrage obsesia pentru o alimentație sănătoasă?

Ortorexia nervoasă, un termen stabilit în 1997 de doctorul Steven Bratman, reprezintă obsesia pentru alimentație sănătoasă până în punctul în care se transformă într-o tulburare extrem de gravă, descrisă drept o ”boală deghizată în virtute”.

Diferă de celelalte boli asociate alimentației, bulimia și anorexia, deoarece scopul nu este slăbitul, ci, culmea, mâncatul sănătos. În mod ironic, cei care ajung să sufere de această tulburare pornesc de la dorința de a fi sănătoși, de a consuma mâncare neporcesată și fără conservanți sau alte substanțe.

Una dintre persoanele care suferă de această boală este Jordan Younger, o tânără din New York care are un blog despre alimentația sănătoasă. Extrem de încrezătoare în mâncarea ”curată”, Younger a oferit pe blogul ei sfaturi despre detoxfiere și le împărtășea celor peste 100.000 de cititori de pe Instagram ce conțin sucurile ei de detoxifiere, tratament care dura și 10 zile.

Deși părea o persoană sănătoasă prin prisma a ceea ce mânca, Younger ducea de fapt o luptă cu sine. Ajunsese să fie letargică, iar menstruația i se întrerupsese. Devenise neliniștită în legătură cu mesele ei zilnice și dacă se confrunta cu situația în care nu mânca ceea ce plănuise pentru respectiva zi se panica foarte rău.

Mâncatul sănătos te poate întoarce pe dos

La un moment dat a realizat că ceva nu era în regulă cu dieta ei restrictivă, așa că a mers la doctor.

”Dezvoltasem o serie de temeri în privința mâncării. Îmi limitasem foarte mult alimentația. Ajunsesem să denumesc anumite produse, cum ar fi ouăle, ”alimentele groazei” pentru că trecuse atât de mult de când nu u mă atinsesem de ele”, mărturisește Younger pentru The Independent.

Una dintre marile probleme ale ortorexiei este că societatea o acceptă foarte ușor, în comparație cu alte afecțiuni. Pe Instagram sunt 26 de milioane de postări cu hashtagul ”eat clean (mănâncă sănătos)” , aplicații cu diete ”sănătoase”, aplicații cu limitări de calorii. Însă este clar una dintre cele mai noi probleme ale societății occidentale, însă nici măcar nu a fost încă inclusă în Manualul pentru Diagnostic și Statistică pentru Tulburări Mentale.

Terapie și mâncare, ca antidot

În prezent, Younger face terapie și se străduiește zi de zi să aibă un regim alimentar echilibrat, în care a inclus din nou ouăle, peștele, puiul bio. Este o tranziție deloc ușoară, care i-a afectat și viața socială, primind amenințări chiar cu moartea de la unii dintre fani și fiind din ce în ce mai criticată.

A nu se înțelege că o dietă bazată pe alimente naturale este un lucru rău, însă atunci când devine o obsesie atât de restrictivă, sănătatea noastră poate fi în pericol. Inițial, cei care suferă de această afecțiune încep prin a renunța la un grup de alimente, cum ar fi cereale sau produse animale, și pot ajunge la o dietă atât de limitată încât persoanele care ajung să o țină devin subnutrite.

sursa: unica.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *