Sănătate

(SĂNĂTATE) Ce trebuie să mănânci ca să te fereşti de cancer. Recomandările unui expert

"Există un centru de studii pentru nutriția bolnavului cu cancer în Canada, iar specialiștii de acolo spun, în scrierile lor, că circa o treime din cancerele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viață greșit, în care determinantă este alimentația omului", avertizează Prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar de medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie și homeopatie.

Prin urmare, da, se pare că tot ceea ce mâncăm are un impact semnificativ asupra stării noastre de sănătate, chiar dacă ne place să credem că nu greşim cu absolut nimic consumând orice ne cade la îndemână. Cu câteva săptămâni în urmă chiar şi Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că mezelurile, pastrama şi carnea la conservă sunt cancerigene.

Sfatul expertului: Ce trebuie să mâncăm şi de ce să ne ferim

"Există câteva reguli generale și câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentații sănătoase spun așa: să mâncăm numai alimente integrale și nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic și ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrășăminte chimice care stimulează talia plantei sau semințele și, de fapt, imită ceea ce se întâmplă cu oncogeneza în corpul uman, deoarece cancerul este o celulă care crește anarhic", a declarat specialistul într-un interviu realizat de Gabriel Tudor de la Asociația “Salvează o inimă”.

Evită carnea în exces, zahărul şi aditivii!

La întrebarea dacă ar trebui să urmăm sau nu o dietă vegană sau vegetariană, specialistul a răspuns că acest lucru depinde de la caz la caz, în funcţie de cum arată analizele care atestă nivelul de fier din corp.

"Depinde de la caz la caz. Dacă un bolnav are o anemie severă din cauza cancerului, nu putem să-l obligăm să mănânce vegan sau raw-vegan pentru că anemia i se agravează sub limita de toleranță a corpului și există riscul să facă o complicație. Alimentația este cât de cât particularizată în această boală. Cărțile medicale și studiile spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit și Organizația Mondială a Sănătății, că abuzul de carne și mezelurile au un risc cancerigen. Deci, evităm carnea, zahărul și aditivii, în primul rând!", explică medicul în interviul acordat.

Un alt sfat oferit de specialist este acela de a evita făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie și ele la declanșarea unui cancer în condițiile în care există și alți factori anteriori.

Toate tipurile de mezeluri conţin o substanţă cancerigenă

Nitrozamina este o substanță cancerigenă definită și atestată de toate studiile medicale și de toate laboratoarele, explică specialistul în interviul acordat. Prin urmare, consumul acestor produse creşte riscul de a dezvolta cancer.

"Știm precis că nitrozamina din mezeluri este cancerigenă, pentru că se folosește și în unele institute de oncologie experimentală pentru a provoca un cancer la șobolani", avertizează specialistul.

Prin urmare, decizia îţi aparţine de a le consuma sau a nu le consuma!

Există şi alţi factori care declanşează cancerul

În plus, există și alți factori, ambientali, și fizici și chimici, și profesionali și, bineînțeles, există și un mare procent de cazuri de cancer făcut din motive psihoemoționale, explică prof. dr. Pavel Chirilă. "A existat un studiu serios făcut de un doctor german, dar din păcate a contraindicat citostaticele la bolnavii cu cancer și atunci Colegiul Medicilor din Germania i-a ridicat dreptul de liberă practică, a trebuit să se retragă. Dar el a dovedit în decurs de câteva decenii, cât s-a ocupat de această problemă, rolul oncogen al unui anumit tip de stres asupra bolnavului. Aproape niciodată nu există un singur factor oncogen, întotdeauna acționează factori multipli! Și acel stres despre care a vorbit doctorul german și alimentația și parabenii din antiperspirante – care favorizează cancerul de sân – și radiația electromagnetică și insecticidele din agricultură, la profesioniștii care tratează plantele și cei care mănâncă organisme modificate genetic, fiecare vine cu contribuția lui și se atinge un vârf de agresiune când cancerul se declanșează și organismul nu mai reușește să fie eficient în procesele de apărare", explică specialistul în interviul realizat de Gabriel Tudor de la Asociația “Salvează o inimă”.

sursa: eva.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *