Sănătate

Dureri de toamnă. Care sunt şi cum le combaţi natural

Vremea rea, ploaia şi modificările de presiune atmosferică ne afectează starea de spirit, articulaţiile şi secreţiile hormonale. Află totul despre durerile de toamnă, care sunt si cum le combaţi cu remedii naturale.

“Dureri de oase”, sau de ce se inflamează articulaţii când afară plouă

Te-ai obişnuit deja cu astfel de afirmaţii? Ar fi indicat să nu te complaci. Da, e posibil să fie vorba despre o sensibilitate la schimbările meteo. Dar ia în calcul şi faptul că reumatismul e o boală adevărată, care, în cele mai multe cazuri, reacţionează la fel. De fapt, nu asta înseamnă fenomenul meteosensibilitatii. Aşa cum fiecare om e diferit în felul său şi cum fiecare afecţiune se manifestă diferit de la persoană la persoană, la fel se întâmplă şi în cazul sensibilităţii faţă de schimbările meteorologice. Tocmai din acest motiv, e destul de dificil de schiţat o listă de simptome specifice comune. În plus, contribuie substanţial şi bolile de care suferim deja, cronice sau acute. De aceea, e bine ca, înainte de a ne încadra singuri în categoria meteodependenţilor, să ţinem un fel de jurnal al stărilor noastre, pe o perioadă de cel puţin 6 luni, în care să notăm orice modificare resimţită în organism. Apoi, doar medicul e în măsură să pună diagnosticul precis şi să ofere soluţiile necesare.

Reacţia sistemului imunitar la sedentarism

De ce ajungem meteosensibili? Specialiştii cred că din cauza faptului că petrecem tot mai mult timp în spaţii închise, sistemul imunitar nemaifăcând faţă schimbărilor climatice. Chiar dacă toate fenomenele meteorologice contribuie la modificarea stării de sănătate la meteodependenţi, cele mai grave sunt variaţiile de presiune atmosferică. La cardiaci, riscul apariţiei crizelor de anghină pectorală, aritmie şi infarct creşte considerabil la trecerile bruşte de la cald la frig şi invers.
Cei ce se ştiu uşor depresivi trebuie să ia măsuri de precauţie suplimentare pe timp de ceaţă sau atunci când cerul se înnorează şi lumina zilei e mai puţin intensă. Ceaţa mai poate provoca şi probleme respiratorii şi pulmonare. Vântul rece poate declanşa crize de angină, în vreme ce magnetismul terestru şi cel atmosferic influenţează sănătatea în ansamblu.

Tipuri de meteosensibilitate: ce te doare când se strică vremea toamna şi de ce

Potrivit specialiştilor, există mai multe tipuri de meteosensibili. Astfel, cei care trec cu uşurinţă peste schimbările meteo bruşte, fără vreun disconfort, sunt meteoroadaptabili.

Meteorosensibilii fac parte din categoria celor care suferă de ulcer, reumatism, boli articulare, cardiovasculare, dereglări ale sistemului neurovegetativ, depresivii.

Persoanele care se confruntă cu migrene, stări de nervozitate, de disconfort, la capriciile vremii, se încadrează printre meteorodependenţi. Iar anticipativii sunt cei care, prin stările pe care le resimt la nivelul unor cicatrice vechi de pe corp ori în locul unei intervenţii chirurgicale sau fracturi vechi, pot prezice starea vremii cu câteva zile înainte.

Simptome des întâlnite toamna şi primăvara

Unele persoane ameţesc, au stări de vertij, palpitaţii, se sufocă şi simt o greutate apăsătoare pe piept, în vreme ce altele suferă din cauza durerilor insuportabile de oase şi articulaţii. Pe de altă parte, unii resimt stări de slăbiciune accentuată, dureri de burtă, dereglări digestive. Alţii se plâng de dureri de cap, chiar migrene, de transpiraţie excesivă, insomnii, irascibilitate şi chiar depresie. Există însă şi femei a căror menstruaţie “depinde” întrucâtva de schimbările climaterice, la fel ca şi buna funcţionare a sistemului endocrin. Dacă ştii că starea vremii îţi creează astfel de probleme, fii cu ochii pe buletinele meteo! Nu evita curele de vară la mare, băile termale, salinele, plimbările lungi în aer curat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *