Sănătate

(SĂNĂTATE) Este bine să mâncăm pâine? Află care este cea mai bună făină pentru pâine

Deși există păreri conform cărora nu ar fi indicat să mănânci pâine, acest aliment nu ar trebui exclus în totalitate din viața unei persoane. Este adevărat că în afară de ingredientele de bază, și anume grâul și orzul, acestui produs i se mai adaugă și o serie de aditivi toxici, cum este acidul ascorbic, dar și emulgatori care au scopul de a menține pâinea proaspătă cât mai mult timp.

Toate aceste substanțe adiționale nu sunt benefice organismului nostru însă având în vedere faptul că pâinea conține carbohidrați, fibre, dar și proteine, acest aliment prezintă un aport nutrițional ce nu trebuie să lipsească unei alimentații corecte. De asemenea, conform părerilor multor nutriționiști, produsele din cereale sunt necesare bunei funcționări a metabolismului, asigurând energia necesară desfășurării unor activități solicitante pe parcursul întregii zile. Mai mult, trebuie menționată eficiența acestui aliment și în ceea ce privește tranzitul intestinal.

Pâinea albă vs. Pâinea neagră

Pâinea albă este obținută dintr-o făina rafinată, ceea ce înseamnă că bobul de grâu a trecut printr-un proces de rafinare în urma căruia a pierdut învelișul extern și, odată cu acesta, și multe dintre substanțele sale nutritive. Pâinea obținută este moale și gustoasă, dar lipsită de multe dintre proprietățile nutritive ale grâului integral.

Pâinea neagră este obținută din făină integrală, ceea ce înseamnă că bobul de grâu nu mai trece prin acel proces de rafinare în urma căruia își pierde o mare cantitate de nutrienți. Specialiștii susțin că aceasta este bogată în fibre, vitamine, acid folic, cupru, zinc, magneziu, seleniu și fier.

Dacă există atât de multe dovezi că făina integrală este mai hrănitoare și mai sănătoasă, totuși de ce făina albă este folosită atât de mult în alimentația omului? Cercetătorii au scos la iveală câteva răspunsuri pentru această întrebare:

Cererile populației: Pe piața de vânzare făina albă a fost dintotdeauna mai prețuită decât făina intermediară sau cea integrală. Gustul, prețul și savoarea au adus întotdeauna pâinea albă în topul preferințelor consumatorilor în ceea ce privește produsele de panificație.
Făina albă este mai ușor de păstrat: Făina integrală poate fi păstrată numai câteva săptămâni, deoarece devine râncedă. Acest fapt aduce făina albă în topul preferințelor și în ceea ce îi privește pe producători.

Capacitate nutritivă: Factorilor antinutritivi din tărâțe, cum ar fi fitații, pot teoretic interfera cu absorbția în intestin a fierului și zincului. Din acest motiv, unii specialiști au diminuat importanța cerealelor integrale din punct de vedere nutrițional. Totuși, studii recente au demonstrat că nu există motive de îngrijorare în această privință.

Întrucât există avantaje și dezavantaje atât în ceea ce privește făina albă, dar și făina neagră, cea mai bună alegere trebuie făcută în urma unei evaluări atente a priorităților noastre: savoarea și aspectul sau un aport suplimentar de nutrienți? Ceea ce este important de reținut este faptul că, indiferent de ce alegere facem, nu trebuie să eliminăm în totalitate din alimentație pâinea cea de toate zilele…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *