Sănătate

Şapte greşeli care ne ajută să ne… stricăm dinţii

1. Folosirea dinţilor pe post de unelte. Spargerea în dinţi a cuburilor de gheaţă sau a bomboanelor dure, deschiderea capacelor sticlelor şi a pungilor de snack-uri cu dinţii sau orice altă activitate care implică exercitarea unei presiuni ridicate asupra dinţilor poate conduce la fisuri ale smalţului sau la ruperea unor fragmente din corpul dinţilor.

2. Scrâşnitul din dinţi. Bruxismul, aşa cum este denumit în termeni medicali, poate fi diurn sau nocturn şi poate produce dureri şi fracturi dentare sau dureri de cap. Medicii precizează că, în funcţie de situaţie, afecţiunea se poate trata cu gutiere, medicamente specifice, dar şi prin decondiţionarea anumitor obiceiuri vicioase.

3. Băuturile colorate. Vinul roşu, cafeaua, ceaiul şi sucurile care conţin coloranţi artificiali pătează dinţii. Aceste „pete” se formează pe o placă bacteriană, care în timp se îngroaşă şi formează tartrul, cel mai vizibil în spaţiile dintre dinţi. Pe lângă recomandarea de a consuma cât mai puţin din aceste băuturi, medicii ne sugerează să folosim un pai, când e posibil.

4. Albirile frecvente. Albirea poate conduce la iritarea gingiilor sau la sensibilitate dentară ridicată. Dacă aveţi dinţi sensibili, boli ale gingiilor sau smalţul afectat, este posibil ca dentistul să nu vă recomande albirea sau să vă indice utilizarea unui gel de albire cu o concentraţie mai scăzută. În plus, albirea trebuie făcută numai cu produse profesionale şi numai în cabinetul specialistului, pentru ca acesta să poată interveni în cazul în care apar dureri.

5. Anumite pastile. Antialergicele pot provoca reducerea secreţiei de salivă, fapt ce determină apariţia cariilor, întrucât saliva protejează dinţii. În plus, administrarea de antibiotice în perioada de creştere a copiilor poate declanşa displazii ireversibile, îngălbenind iremediabil dinţii celor mici.

6. Fumatul. Acest obicei este nesănătos şi pentru dinţi. Fumul de ţigară pătează dinţii, ceea ce îi face mai expuşi la atacul bacteriilor. De asemenea, fumatul poate cauza probleme gingiilor, mucoasei, limbii şi buzelor.

7. Perierea necorespunzătoare. Realizată de trei ori pe zi, după mesele principale, perierea dentară trebuie să dureze cel puţin două minute şi să se bazeze pe mişcări verticale. Atenţie la alegerea periuţei. În general, se recomandă periuţele cu peri artificiali de o duritate medie. Foarte important este ca şi copiii să fie învăţaţi să se spele din timp pe dinţi. Copilul trebuie igienizat de la apariţia primului dinte şi învăţat să se perieze singur.

Nota bene! Un sfat pe care tradiţional dentiştii îl oferă părinţilor e să lase copiii să se spele singuri când sunt capabili să îşi lege şireturile şi să scrie cursiv. Aţa dentară ar trebui folosită din momentul în care doi dinţi se ating unul de altul, însă copiii nu o pot folosi singuri corect înainte de a împlini zece ani. E bine ca aţa dentară să fie asociată cu apa de gură, care ar trebui folosită de toată lumea, cel puţin după 30 de ani, ne asigură stomatologii.


Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *