Sănătate

Şapte obiceiuri sănătoase care trebuie cultivate oricărui copil

Bunele maniere dau tonul

De la cele mai mici vârste, cei mici trebuie familiarizaţi cu bunele maniere, iar acest lucru le va oferi un important atu în viaţă. Aşa că, fie că alegi să te bazezi pe celebra carte de maniere pentru copiii scrisă de Emily Post apărută şi în România, fie pe bunele maniere învăţate de tine acasă, e foarte bine să le transmiţi asta şi copiilor tăi.

O dietă bună se învaţă acasă

Copiii trebuie să înveţe încă de la o vârstă fragedă să mănânce sănătos şi corect. E mult prea târziu să le ceri ca la pubertate să aibă o dietă sănătoasă, pentru că dacă nu au fost crescuţi astfel, aceştia vor fi foarte greu de convins. Dar dacă îţi obişnuieşti micuţii să prefere legumele şi fructele şi să nu facă abuz de mâncăruri grase sau de junk-food, nu va mai trebui să te îngrijorezi mai târziu.

Igiena mâinilor e importantă

Micuţul tău trebuie să înveţe că de fiecare dată când vine de afară de la joacă, de la grădiniţă sau de la şcoală trebuie să se spele pe mâini. Şi în interiorul casei e bine să afle că e important să aibă mâinile curate, aşa că arată-i mereu cât de important este acest lucru pentru ca spălatul mâinilor să devină un reflex.

Cel mai frumos zâmbet… este cel îngrijit!

Niciun părinte nu îşi doreşte ca primele vizite la dentist ale micuţului său să fie datorate problemelor stomatologice şi nu unor controale regulate. De aceea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi înveţi copilul să se spele corect pe dinţi, ţinând cont şi de sfaturile medicului stomatolog, dar şi de câteva indicaţii generale precum: periatul dinţilor trebuie să dureze două minute – îi poţi învăţa să îşi spele dinţişorii ascultând una dintre melodiile lor preferate care are în jur de două minute -, perierea corectă a dinţilor şi, foarte important, faptul că trebuie să facă asta de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Nu totul se împarte!

Mai ales după ce micuţul tău merge la grădiniţă, e foarte bine să îl înveţi că obiectele personale, cum sunt peria sau pieptenele, periuţa de dinţi, cana preferată, paiul cu care bea, linguriţele, furculiţele şi orice alte obiecte care ar face posibilă răspândirea de microbi nu se împart. E bine să îi explici că jucăriile şi alte obiecte pot fi date şi altor micuţi, dar că acestea sunt doar ale lui.
Mişcarea e sănătoasă!

E important, mai ales pentru a te asigura că vor creşte sănătoşi şi activi, să le explici că mişcarea de orice fel – mersul pe bicicletă, joaca cu mingea sau mersul pe patine cu rotile – este foarte sănătoasă. Şi ce exemplu mai bun le-ai putea da decât să fii alături de ei şi să faci, la rândul tău, mişcare?

Fiecare persoană îşi îndeplineşte sarcinile!

Poate sună ca o disciplină mult prea riguroasă pentru copiii care nu merg încă la şcoală, dar e foarte bine ca, de la cele mai mici vârste, să înveţe că există lucruri pe care le pot face şi ei. E bine să fie învăţaţi să îşi adune jucăriile din cameră, să îşi facă patul dimineaţa, să îşi strângă lucrurile după ce se dezbracă şi aşa mai departe, în funcţie de vârsta sa. Acest lucru îi va ajuta mult mai târziu, făcându-i ordonaţi şi, nu în ultimul rând, oferindu-le o lecţie de responsabilitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *