Economie

Sărăcie, scumpiri și lipsă de perspective! Moldova lovită de o inflație fără precedent! Mâncarea s-a scumpit cu 30%

Inflația anulă în luna martie a ajuns 27,07%, adică puterea de cumpărare a leului moldovenesc a scăzut cu 1/3.

Alimentele s-au scumpit cu 30,17%, mărfuri nealimentare cu 19,13% și servicii prestate populaţiei cu 34,4%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Pe categorii, cel mai mult s-au scumpit legumele cu 69%, ouăle – 53,2%, uleiul vegetal – 18,2%, pâinea – 26,6%, carne și produse din carne – 23,6%, fructele – 17,6%, lactatele – 23,17%.

La produsele nealimentare cele mai mari majori de prețuri au înregistrat resursele energetice – carburanți – 47,8%. Totodată, au crescut prețurile la materiale de construcție cu 37,3%, și confecții – 13,6%.

La serviciile prestate populației, cel mai mult s-au scumpit din contul creșterii prețurilor la serviciile comunal-locative – 70,2%. Astfel, gazul din rețea a fost, în medie mai scump cu 227% și încălzirea centralizată – cu 92%. Transportul de pasageri s-a scumpit cu 32%, iar serviciile de alimentație publică cu 21%.

Moldova – tot mai aproape de recesiune

Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare (BERD) și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului Republicii Moldova pentru 2022 de la 2% la 1%, păstrându-l la nivelul de 3,5% pentru 2023. Potrivit Infotag, acest fapt este evidențiat de datele publicate în sinteza din luna mai consacrată economiei regionale (Regional Economic Update).

Experții BERD notează că creșterea puternică a PIB-ului Moldovei de anul trecut, de 13,9%, a fost determinată de creșterea de două cifre a consumului gospodăriilor, care, la rândul său, a fost facilitată de creșterea constantă a salariilor, asistenței sociale și remitențelor.

„Cu toate acestea, prețurile mai mari la alimente de la începutul anului 2021 și o creștere de trei ori a prețurilor la gaze din octombrie 2021 au împins inflația de la aproape „zero”, la începutul lui 2021, la nivelul anual de 22,2% în martie 2022. Aceste evenimente au determinat Banca națională să ridice rata de bază de la 3,65% în iulie 2021 la 12,5% în martie și la 15,5% în mai 2022. Iar prețurile mari la gaze au contribuit la un deficit de cont curent de 11,6% din PIB în 2021, care a determinat BNM să intervină pe piața valutară internă și, prin urmare, ceea ce a condus la reducerea rezervelor valutare de la 4 miliarde de dolari în octombrie 2021 la 3,4 miliarde de dolari în martie 2022, deși acest nivel acoperă aproximativ cinci luni de importuri”, se spune în document.

Potrivit experților, „asistența internațională va ajuta Moldova să atenueze unele dintre problemele stringente de finanțare, dar riscurile unei inflații mari și consecințele războiului din Ucraina rămân semnificative”.

După cum a informat anterior Infotag, Ministerul economiei și FMI preconizează o creștere a PIB-ului în 2022 cu doar 0,3%, în timp ce Banca mondială se așteaptă chiar la o scădere de 0,4%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Cum adica de inteles fraza „lipsa de perspectiva” pentru Moldova ? Doar in curind vom fi primiti candidati la membru Uniunii Europene !
    Inflatia e mare ? Daca nu primeam ajutor de la SUA si UE , demult eram in dezastru total.30 de ani in tara asta doar s-a furat si s-au facut scheme.

  2. Fiti optimisti, dragi maldaveni! Cu putin noroc, vin fratii rusi, alunga fascistii si americanii, si painea are sa coste iarasi 3 kopkeici! Fsio!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *