Istorie

Sărbătoare MARE pentru credincioși. Tradiții și obiceiuri de Înălțare

Acesta i-a binecuvântat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri. Până la sfârșitul secolului al IV-lea, Înălțarea se sărbătoarea în aceeași zi cu Rusaliile, adică la 50 de zile de la Înviere.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare
Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Înălțare, care s-a păstrat și în ziua de astăzi, este salutul dintre oameni. Astfel, creștinii vor spune ”Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”, de fiecare dată când se vor întâlni.

Este bine ca în ziua de Înălțare, gospodinele să vopsească ouă roșii și să le dea de pomană.

De altfel, se spune că aceasta este ultima zi în care se pot mânca ouă roșii.
O altă tradiție, păstrată în majoritatea zonelor de la țară, este aceea ca semănătorile să se facă până la Înălțare. Doar în acest fel, recoltele vor fi bogate în anul respectiv.

În anumite regiuni, oamenii se lovesc cu leuștean pe corp de Ispas, ca să fie sănătoși tot anul. Tot de Înălțare, sătenii își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că legenda spune că Iisus Hristos a făcut același lucru, atrunci când s-a ridicat la cer.

Această sărbătoare mare trebuie respectată așa cum se cuvine și tocmai de aceea, femeile nu au voie să spele sau să calce rufe, nu trebuie să coasă și nici să facă treabă în casă și în gospodărie.

De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu cineva de Înălțare. În plus, oamenii cred că nu trebuie să dai nimic cu împrumut în această zi, nici bani și nici alte obiecte. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *