Bună Dimineața

Șarlatanii și metodele prin care ne fac să scoatem mai mulți bani din buzunar

Acest lucru se întâmplă pentru că unii moldoveni sunt mai creduli și foarte des se lasă manipulați de chelneri sau vânzători. Astfel, de multe ori ajungem să plătim pentru un produs mai mulți bani decât costă acesta sau să consumăm mai mult decât ne-am dorit.

Spre exemplu, întâmplător am fost martorul unei discuții dintre doi vânzători de haine: „Îi destul să zâmbești oleacă și cumpărătorii îți plătesc cât le ceri. Azi unul a cumpărat o scurtă cu 1100 de lei, deși costă 600. La început i-am spus că ea costă 1400, dar pentru că el este băiat bun i-o vând cu 300 de lei mai puțin. A mulțumit și s-a dus bucuros. Mai dă doamne așa clienți”.

Pentru a nu deveni subiect principal în asemenea discuții, trebuie să fim atenți ce, de unde și de la cine cumpărăm!

Iată câteva situații de care ar trebui să ne ferim atunci când mergem la cumpărături sau cu prietenii într-o cafenea:

1. Evitați să cumpărați lucruri pe care nu este prețul. Acesta este un truc pe care îl folosesc vânzătorii de la piețe. De regulă, ei pun prețul în funcție de cumpărător, analizându-i hainele, coafura sau bijuteriile. Mai mult, unii stabilesc un preț mai mare dacă cumpărătorul se grăbește, are telefon mobil performant sau dacă este străin și nu cunoaște bine limba.

2. Cum putem fi înșelați în supermarket. Câteva modalități evidențiate de o casieriță: În cec se adaugă diferite produse care nu au fost cumpărate. Nu toți privesc cecul, în caz că o fac și observă, casierii își cer scuze amabil. Este tipărit același produs de două ori. Mai ales când sunt mai multe aparate de casă nu toți aud al doilea sunet. În loc de un produs este tipărit altul. De exemplu, cumpărați pâine, iar aceasta poate fi înlocuită cu un vin scump. Dacă în magazinele mici un casier „șmecher” poate fi identificat și pedepsit, în cazul celor din supermarket acest lucru este practic imposibil.

3. Dar așa este bine? O metodă de a face oamenii să cumpere mai multă producție de cât au nevoie, este atunci când vânzătorul conștient pune pe cântar cu câteva sute de grame mai mult decât soliciți. În acest caz nu trebuie să acceptăm situația și să-i cerem să ne deservească corespunzător.

4. Nu vă lăsați provocați de vânzători. O metodă des întâlnită pe care o practică vânzătorii din magazinele de lux este faptul că le spun cumpărătorilor că produsele nu sunt pentru buzunarele lor, iar aceștia cu scopul de a le demonstra contrariul, deseori cumpără ceea ce nu au nevoie, de fapt.

5. Cafea neagră sau cu lapte? Un caz des întâlnit în restaurante este momentul când chelnerul propune clientului să aleagă dintre două tipuri de cafea, iar acesta va alege ceva, chiar dacă nu-și dorea nimic. De aceea de fiecare dată trebuie să știm sigur ce ne dorim și să nu ne lăsăm manipulați de vânzătorii/chelnerii care zilnic exersează pe oameni metode noi de convingere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *