Timpul Liber

(SATIRĂ) 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre gramatică

1. Dacă nu știi clar cum se scrie „noștri“, „voștri“, „vrei să fii prietena mea?“ sau „votează-mă!“, scrie cum îți vine și adaugă un emoticon vesel la final. Nimeni nu va înțelege exact de ce l-ai pus, deci nimeni nu va putea să afirme răspicat că ești cam neinstruit.

2. Adevărul e că în viață nu trebuie să cunoști prea multă gramatică, important e să scrie corect pe bancnote și tu să știi suficientă matematică încât să le numeri.

3. Nu te lăsa intimidat de cei ce-ți critică micile erori. Până la urmă, diferența dintre „care“ și „pe care“ nu e așa de mare – două litere și un mic spațiu.

4. Nu e bine să amesteci gramaticile la petreceri. Ori mergi strict pe corectitudine, ori vorbești stricat la fiecare frază. Altfel, te va durea capul a doua zi.

5. Când nu știi câți „i“ trebuie să pui în coada unor cuvinte complicate, precum copii / copiii sau tinichigii / tinichigiii, pune patru. E mai sigur așa, unii cititori vor aprecia singuri cam câți anume le sunt utili și vor arunca ei ce e în plus.

6. În cazul în care nu te mai poți abține și îți vine să scrii și să vorbești corect, fă-o fără teamă – gramatica nu este un lucru rău, murdar sau dăunător. Dacă scrii și vorbești corect nu orbești, nu înnebunești, nu te transformi într-un pervers, nu-ți crește păr pe limbă și nu rămâi însărcinată. Dar nici nu-ți trec coșurile.

7. S-a descoperit o metodă infailibilă prin care poți evita virgula dintre subiect și predicat. E atât de simplă: trebuie doar să înveți care-i subiectul și care-i predicatul.

8. Se apropie prima întâlnire – ar fi bine să stabiliți încă de la început dacă e cazul să pierdeți vremea vorbind corect.

9. Toată lumea mănâncă litere, deci nu te stresa prea tare. Important e să nu mănânci cu gura deschisă și să nu dai pe jos.

10. Și cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre gramatică: dacă te prinde nevasta vorbind și scriind corect cu alta, nu recunoști nimic.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *