Actualitate

Scandalul submarinelor. Boris Johnson a încercat să calmeze spiritele și i-a transmis Franței un mesaj în „frangleză”:„Donnez-moi un break”

„Cred că a venit timpul ca unii dintre prietenii noştri cei mai dragi din lume să-şi revină vizavi de toate astea”, a spus premierul britanic în timpul unei vizite la Washington, folosind o expresie pe jumătate în franceză pentru „get a grip” (a-şi reveni, a-şi recăpăta controlul), respectiv „prenez un grip”.

„Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz)”, a continuat el, tot în „frangleză”.

„Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a spus Johnson.

Parteneriatul strategic pentru regiunea indo-pacifică încheiat între Washington, Londra şi Canberra, care vizează limitarea influenţei chineze în regiune, are drept primă consecinţă ruperea unui important contract de furnizare de submarine convenţionale încheiat de Franţa cu Australia.

Pentru a-şi exprima furia, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara în care s-a început criza.

Acest parteneriat “nu este exclusiv, nu încearcă să excludă pe nimeni. Nu îşi propune să vizeze China, de exemplu”, a mai adăugat Boris Johnson.

“El vizează intensificarea legăturilor şi prieteniei între trei ţări de o manieră care, cred, va fi benefică pentru lucrurile în care credem”, a mai spus şeful guvernului britanic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să aibă miercuri o discuţie telefonică cu omologul său american Joe Biden privind criza submarinelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *