Actualitate

Scenarii posibile în cazul în care guvernul Streleț va cădea

Anatol Țăranu, directorul Centrului de analiză și consultanță ‘Politicon’, consideră că Partidul Liberal Democrat (PLDM), una din cele trei formațiuni componente ale actualei coaliții aflate la putere, va rămâne la guvernare, deși nu se va mai afla pe prima poziție. ‘Guvernul Streleț va fi demis. În cadrul alianței va mai participa încă o formațiune, cea a Partidului Popular European din Moldova (PPEM, al lui Iurie Leancă, n.red). Aceasta înseamnă că PLDM va fi împins de pe prima poziție, iar acest loc va fi ocupat de către PD (Partidul Democrat, al lui Marian Lupu, n.red)”, a afirmat Anatol Țăranu.

Avocatul Pavel Midrigan consideră de asemenea că echipa lui Valeriu Streleț nu mai are șanse. ”Este clar că guvernul Streleț nu mai este. Ori este demis, ori pleacă singur. Venirea lui Leancă în coaliția de guvernare ar însemna destrămarea PLDM, o bună parte din deputați ar putea adera la formațiunea lui Leancă. Dar este clar că grupul lui Leancă va fi un satelit al PD”, a declarat juristul.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), este de părere că, în urma demisiei guvernului Streleț, ar putea avea loc o resetare a clasei politice aflate la guvernare.”Nu există persoană care nu poate fi schimbată. Fiecare partid ar trebui să facă un pas înapoi și să lase din ambiții. Eu cred că vom avea o nouă alianță proeuropeană. Este foarte important să se dea dovadă de maturitate politică”, a declarat Ostaf, conform agenției menționate.

Parlamentul de la Chișinău urmează să dezbată joi o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă împotriva guvernului Streleț, în care actualul premier este acuzat, între altele, de complicitate la actele de corupție prin sprijinul acordat fostului său șef de partid Vlad Filat, arestat sub acuzații de luare de mită și trafic de influență.

Moțiunea a fost semnată de 42 de parlamentari comuniști și socialiști. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare 51 de voturi. Potrivit experților, voturile lipsă ar putea fi veni din rândul democraților care au lăsat să se înțeleagă că și-ar putea retrage susținerea pentru guvernul condus de Valeriu Streleț.

Guvernul Streleț, învestit la 30 iulie cu susținerea unei coaliții majoritare proeuropene, este al treilea executiv pe care Republica Moldova l-a avut în acest an după cabinetele conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *