SCENARIU: Reintegrarea regiunii transnistrene și soarta „tragică” a avanpostului rusesc
El prezintă, într-un material publicat pe dniester.ru, un scenariu de reinegrare a regiunii din stânga Nistrului de către autoritățile de la Chișinău.
Chișinăul a inventat, cu ani în urmă, un termen pentru regiunea transnistreană – „reintegrarea”. Este vorba de o trecere treptată a regiunii separatiste sub controlul Chișinăului. Experții în spațiul rus vorbesc despre pierderea unui punct important din perspectivă geopolitică în direcția Balcanilor.
O astfel de zonă era Basarabia în perioada Imperiului Rus. Transnistria, ca unitate regională, nu exista la acea dată, iar Basarabia exista. Și reprezenta ceea ce, în opinia unora, ar fi astăzi Transnistria. În realitate, diferența este semnificativă. În acest sens, trebuie menționat că Basarabia și Moscova nu erau separate de o zonă tampon cum este Ucraina, spune Konoplev.
Astăzi, în mod evident, Transnistria nu mai atrage investiții rusești, nu se așteaptă la vreo creștere demografică, nici la dezvoltarea turismului sau la apariția investitorilor în imobiliare. Singura perspectivă este degradarea. Timpul deciziilor rapide și eficiente a trecut. Problema Transnistriei nu mai poate fi soluționată în folosul Rusiei cu metode economice și politice, afirmă autorul.
În caz de excesivă tenacitate, Tiraspolului îi va fi prezentat un plan civilizat de capitulare, în interesul actualilor personaje cu greutate, Evgheni Șevciuk și Nina Ștanschi. Dacă nu vor apărea evenimente de forță majoră, ei vor primi recompense ”morale”, estimează jurnalistul rus.
În ciuda tuturor declarațiilor oficialilor de la Tiraspol și ale agenților ruși care dau dovadă de patos politic pentru a-l încărca pe Rogozin cu „greutate politică”, Republica Moldova îi atrage de o manieră eficientă pe locuitorii din stânga Nistrului spre o conviețuire în cadrul unui stat unitar.
Tiraspolului i s-a propus, sub formă de ultimatum, să semneze până la sfârșitul anului 2015 documentele integraționiste în domeniul economic, pentru ca agenții economici să-și mențină accesul preferențial pe piețele Uniunii Europene. Adepții lui Șevciuk se vor frământa o vreme și, în cele din urmă, vor ceda, estimează autorul, argumentând că nu au alternativă reală la piețele europene.
Transnistria a fost răsfățată parazitând, în ultimul timp, doi „elefanți”, continuă Roman Konoplev, referindu-se la finanțarea din Rusia și înlesnirile oferite pe piața Uniunii Europene, prezentate de europeni partenerilor de la Chișinău. De fapt, agenții economici din regiunea transnistreană activează de mult sub acoperire moldovenească, având înregistrare, licență, etc. Aici este vorba de aspectul politic: autoritățile de la Tiraspol trebuie să recunoască în mod public că nu au o alternativă la spațiul economic al Uniunii Europene. În felul acesta, integrarea economică a Republicii Moldova va dobândi o formă concretă, economică. Locuitorilor din regiunea transnistreană nu li se va spune nimic explicit. Cel mai probabil li se va prezenta o vagă explicație despre „avantaje”. Moscova va încerca, de asemenea, să țină tema sub tăcere. Acest act de capitulare a Tiraspolului va fi remarcat doar de marginali. Cel mai probabil că insituțiile de presă cheie din Rusia nu vor aborda acest subiect nici măcar tangențial.
Reintegrarea economică va fi însoțită de o totală reintegrare a sfera documentelor. Transnistrenii și acum solicită în masă cetățenia Republicii Moldova și permis de ședere în dreapta Nistrului. Acest lucru le conferă libertate de circulație și îi scutesc de pretențiile polițiștilor și vameșilor moldoveni. Astfel, în regiunea transnistreană vor locui cetățeni moldoveni. Ei vor călători folosindu-se de aeroportul de la Chișinău, agenții economici vor lucra pe o piață comună pentru Chișinău și Tiraspol. La ora actuală, mai bine de jumătate dintre locuitorii din regiunea transnistreană dețin cetățenia Republicii Moldova.
Au rămas doi factori care împiedică o reintegrare definitivă: armata rusă și soarta conducătorilor transnistreni.
Chișinăul face dificilă rotarea contingentului rusesc. Militarii sunt întorși înapoi la Aeroportul din Chișinău. Deocamdată selectiv, dar în perspectivă și în întregime. Militarilor li se va propune să călătorească cu trenul Chișinău-Moscova prin Ucraina. Fără arme, desigur. Procedura nu va fi una dintre cele mai plăcute pentru ei. Când trenul va traversa teritoriul Ucrainei, în el vor arunca, în cel mai bun caz, cu roșii. Pe peronul gării din Moscova, militarii vor fi întâmpinați de Dmitri Rogozin, care le va înmâna medalii, iar televiziunile vor prezenta subiectul cu mult optimism. Cetățenilor li se va vorbi despre succesul acțiunii și despre „rolul pozitiv” asupra politicii transnistrene.
În ceea ce-i privește pe conducătorii de la Tiraspol, în frunte cu Evgheni Șevciuk, ei nu riscă nimic în cazul reintegrării. Din contră, noile circumstanțe le vor da posibilitatea să-și legitimeze statutul, asemeni bașcanului găgăuz, iar Șevciuk va continua să bucure populația cu retorica sa. Acest bonus din partea autorităților de la Chișinău le va permite cetățenilor din regiunea transnistreană să trăiască mai calm schimbările. Ei vor avea același conducător, iar pe străzile din Tiraspol nu vor alerga naționaliști sângeroși, așa cum nu aleargă astăzi nici la Chișinău sau la Bălți.
Sursa: dniester.ru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!