„Schismaticul roșu” de la Cernăuți a preluat conducerea Bisericii Ucrainene supuse Moscovei

„În acest moment tragic și hotărâtor în istoria poporului nostru este necesară mai mult ca oricând nevoia de a depăși divizarea bisericii pravoslavnice din Ucraina, care durează deja de 20 de ani. O biserică unică ar putea fi o forță pacificatoare în societatea care ar putea împiedica declanșarea urii pe criterii interetnice, religioase, regionale și lingvistice” se spunea în adresare.
În loc să răspundă la această propunere, Biserica Ucraineană a Moscovei își schimbă conducerea chiar a doua zi. Sf. Sinod al Bisericii organizează o ședință ad-hoc, prezidată de către mitropolitul Agafanghel al Odesei și Ismailului, în cadrul căreia Mitropolitul Kievului Vladimir este declarat incapabil să-și îndeplinească obligațiile din motive de sănătate, iar în locul lui este numit mitropolitul de Cernăuți și Bucovina, Onufrie.
Onufrie Berezovschi (nume de mirean Orest) s-a născut în familia unui preot în satul Vilaucea (Coritnoe) din regiunea Cernăuți în 1944. După absolvirea școlii secundare, a studiat la Școala Tehnică din Cernăuți, la finalizarea căreia a lucrat într-o companie de construcții timp de cinci ani. Ulterior, a devenit student la Facultatea Tehnică a Universității din Cernăuți, dar după anul III a intrat în anul II de studii a Seminarului Teologic din Moscova. Începând din anul 1970, el a viețuit ca monah în Lavra Troița din Sergheiev Posad. Timp de 18 ani a trăit ca monah ortodox și lider spiritual. Prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene . Prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din 24 noiembrie 1990, arhimandritul Onufrie Berezovski a fost numit în funcție de episcop al Cernăuților și Bucovinei. El este cel care a refuzat în 1992 să semneze scrisoarea Sinodului Episcopal al Bisericii Ortodoxe Ucrainene adresată către Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei și al întregii Rusii în care se cerea acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. În 2000 este ridicat la rang de mitropolit în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei.
Românii din Bucovina îl cunosc bine pe acest personaj. De-a lungul activității sale a dus o politică vădit anti-românească. ÎPS Onufrie a persecutat pe clericii români din cele 110 parohii ortodoxe românești care cer cu insistenţă, conform drepturilor fundamentale ale omului şi comunităţilor etnice, oficierea serviciului religios în limba maternă. ”Schismaticul roşu” de la Cernăuţi, după cum l-au poreclit românii, a interzis preoţilor şi enoriaşilor să mai primească veşminte, publicaţii, cărţi religioase şi de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din România, ameninţându-i cu sancţiuni canonice şi administrative.
Patriarhul Kirill deja a întreținut o convorbire telefonică cu nou-alesul întâistătător ucrainean, în care l-a asigurat de rugăciunile și susținerea sa, informează Serviciul de presă al Patriarhiei BORu.
Timpul.md