Internațional

Scholz își dorește o reformă a pieței de electricitate începând din această iarnă în Germania

Marți, cancelarul german, Olaf Scholz a anunţat că îşi doreşte o reformă a pieţei de electricitate care să se aplice din această iarnă în Germania, pentru a contribui la scăderea preţurilor şi pentru a reduce profiturile acestui sector, în contextul în care subiectul este dezbătut în prezent la nivelul UE, potrivit AFP și Agerpres.

Reforma dorită de Germania este propusă ”în coordonare” cu UE şi ar urma ”să se aplice rapid (…), începând din această iarnă”, a declarat Scholz într-un discurs în faţa şefilor de companii germane.

„Este de neconceput ca (…) cei care produc electricitate prin energie eoliană, energie solară sau cărbune (…) să facă profituri suplimentare deoarece preţul este stabilit în funcţie de electricitatea produsă prin gaz”, a menționat el.

Pe piaţa europeană, preţul de la ultima sursă de electricitate folosită pentru a răspunde cererii, deseori centralele de gaz, este cel care determină preţul ce li se impune tuturor operatorilor de pe continent, potrivit sursei citate.

Or, preţul la gaz a explodat, în contextul războiului rus din Ucraina, determinând de asemenea şi o creştere a celui la electricitate.

De asemenea, numeroase companii care produc electricitate prin alte surse decât gazul au obţinut profituri uriaşe.

O reformă a acestui sistem, cerută de multă timp de Franţa, dar care diviza blocul comunitar, are parte în prezent aproape de un consens în Uniunea Europeană, care discută conţinutul său.

În special, Comisia Europeană propune confiscarea super-profiturilor companiilor din domeniul nuclear şi al energiilor regenerabile, pentru a le distribui companiilor mai vulnerabile.

Este de asemenea evocată o ”contribuţie de solidaritate” pentru companiile de combustibili fosili (gaz, cărbune, petrol).

Propunerea germană este ”aproape la fel” cu cea a Comisiei, a precizat Scholz. „Vom face ca ea să treacă rapid pentru a uşura povara” de pe gospodăriile germane, a mai adăugat el.

Totodată, Scholz a dat asigurări că Germania este bine poziţionată în perspectiva iernii, în ciuda reducerii fluxurilor de gaz din Rusia, datorită unor măsuri precum extinderea duratei de viaţă a două centrale nucleare, potrivit Reuters.

Nivelurile de depozitare de gaz ale Germaniei sunt mai mari acum decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi vor fi alimentate în continuare până la iarnă, a spus cancelarul german.

De asemenea, liderul german a precizat că Germania vrea să dea un impuls puternic industriei de hidrogen ca parte a eforturilor de a-şi diversifica sursele energetice şi de a-şi atinge obiectivele climatice.

Potrivit lui, hidrogenul este gazul viitorului.

El a adăugat că Germania va avea infrastructura necesară pentru a importa tot gazul de care are nevoie până la sfârşitul lui 2023 şi a evidenţiat construcţia unor terminale de gaz natural lichefiat în largul coastelor ţării.

Luna trecută, Scholz s-a deplasat în Canada pentru a semna un acord pentru a crea lanţuri de furnizare de hidrogen, iar Germania şi Canada sunt în discuţii pentru construirea unor terminale de gaz natural lichefiat pe coasta canadiană a Atlanticului în următorii cinci ani, susține sursa citată.

Hidrogenul este un combustibil cu zero emisii de carbon, potrivit pentru a alimenta cu electricitate marile maşini industriale şi vehiculele grele şi pentru încălzire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *