Social

Școala unde nu învață niciun elev

Deși o hotărâre în acest sens a fost aprobată de guvern la 10 aprilie, iar Ministerul Educației (ME) precizează că a luat decizia respectivă, deoarece de la începutul anului școlar nu a fost înmatriculat niciun elev, de cealaltă parte reprezentanții Asociației Surzilor avertizează că aceasta este singura școală unde copiii cu deficiențe auditive pot să-și continue studiile de bacalaureat.

În curtea Școlii republicane cu și fără frecvență pentru surzi și hipoacuzici este liniște totală. Și nu pentru că elevii de aici ar trăi într-o tăcere, ci pentru că, de la începutul acestui an, pe holurile școlii nu a mai călcat picior de copil. Cei care mai au grijă de școală sunt doar directorul, administratorul, secretara, femeia de serviciu și trei paznici. În anticameră o întâlnim pe Galina Botnarenco, care lucrează aici de aproape zece ani și așteaptă de pe o zi pe alta decizia finală. Secretara spune că au aflat încă de anul trecut că instituția urmează a fi lichidată. 
„Elevii clasei a unsprezecea au absolvit anul trecut, iar alții n-au mai venit. Familiile trăiesc greu, copiii de la țară care suferă de dizabilități nu au posibilitate să vină la studii în oraș”, povestește Galina Botnarenco. Profesorii au fost concediați din ianuarie, în afară de aceaștia aici mai lucra și un traducător surdo-mut. „Acum așteptăm decizia. Dacă într-adevăr școala va fi lichidată, atunci trebuie să-mi caut un loc de muncă, cu toate că în zilele noastre este dificil să găsești un serviciu”, menționează femeia.

Înainte studiau până la 70 de elevi

Sălile au fost încuiate, iar toate scaunele și băncile au fost mutate într-o sală de studiu. Secretara spune că acestea urmează să fie duse într-o altă școală profesională. Apoi Galina Botnarenco își aduce aminte că au fost timpuri când aici studiau și până la 70 de elevi. „Școala urma să fie lichidată cu câțiva ani în urma, însă, deoarece atunci studiau câteva clase de elevi, s-a luat decizia de a închide școala după ce aceștia vor absolvi. Anul acesta, ultimii elevi au dat examenele, iar alții nu au mai fost înmatriculați”, spune femeia.
Natalia Babici, managerul de oficiu al Asociației Surzilor, spune că situația se va schimba doar atunci când va fi înlocuit managementul instituției, deoarece copiii cu deficiențe de auz trebuie încurajați să-și continue studiile.


Vor rămâne fără studii

„Dacă totuși s-a luat decizia de a lichida școala, atunci unde trebuie să meargă copiii surzi care doresc să-și prelungească studiile?”, se întreabă Natalia Babici. Totodată, Natalia spune că Asociația Surzilor din R. Moldova a înaintat deja o propunere ME și Centrului pentru Drepturile Omului ca elevii cu deficiențe de auz să aibă totuși posibilitatea să studieze în școli speciale, pentru a nu fi excluși din societate. „Vorbim de școli speciale, deoarece în școlile obișnuite profesorii nu sunt încă instruiți și desigur nu sunt gata să lucreze cu copiii care suferă de deficiențe auditive. Un copil care nu aude, în primul rând, are nevoie de un profesor care să-i poate explica istoria, limba română și alte obiecte în limbajul semnelor”, a mai adăugat Natalia Babici.

Doar trei școli în toată țara

Cu toate acestea, potrivit ME, după lichidarea şcolii, copiii care vor avea nevoie de serviciile unei asemenea instituţii vor putea frecventa alte trei şcoli cu acelaşi profil. Acestea sunt Şcoala nr. 12 din municipiul Chişinău şi şcolile pentru surzi şi hipoacuzici din oraşul Cahul şi din satul Hârbovăţ, raionul Călăraşi. De cealaltă parte, Natalia Babici se întreabă cum pot fi copiii repartizați în celelalte școli de profil, „dacă aceasta este singura școală unde copiii pot să-și continue studiile de bacalaureat, întrucât celelalte trei sunt școli gimnaziale”.

În afară de aceasta, Natalia Babici spune că anul acesta nu a fost înmatriculat niciun elev, din cauza faptului că despre închiderea școlii se vorbește de doi ani. „Pe lângă aceasta, în satele din țară, tinerii care suferă de deficiențe de auz nu își doresc prelungirea studiilor, deoarece nu văd niciun rost. Însă tinerii trebuie stimulați, iar aceasta depinde de administrația școlii”, a mai spus femeia.

Anul trecut, 22 de elevi au absolvit Şcoala republicană cu şi fără frecvenţă pentru surzi şi hipoacuzici.

Potrivit datelor Asociației Surzilor din R. Moldova, în anul 2012 au fost înregistrați aproximativ 800 de copii școlarizați surzi și hipoacuzici. În prezent, Asociația Surzilor numără peste 3500 de membri care suferă de deficiențe de auz cu vârsta de la 18 ani în sus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *