Școlile cu încălzire pe biomasă, obligate să cumpere suficient combustibil pentru iarnă
Managerii instituțiilor sunt sfătuiți să achiziționeze de combustibil din biomasă de calitate, corespunzător tipului de centrală termică aflată în gestiune.
O clauză despre asigurarea cu biocombustibil a instituţiilor publice a fost inclusă recent într-o hotărâre de guvern, ca urmare a creşterii numărului şcolilor, grădiniţelor, centrelor comunitare racordate la sisteme de încălzire pe biomasă.
În prezent, în Republica Moldova, aproximativ 200 de şcoli, grădiniţe, primării, centre comunitare au instalate sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Dintre acestea, 144 au trecut la încălzirea pe biomasă în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă. Investiţia totală în proiectarea, achiziţionarea şi instalarea centralelor termice este de peste 12 milioane de dolari, bani proveniţi din fonduri europene.
Noile centrale termice, alternative celor pe bază de gaz sau cărbune, au condus la crearea a circa 400 locuri noi de muncă, precum şi la lansarea a 100 de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor în R. Moldova.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, implementat în perioada 2011-2014, are un buget total de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).
Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deșeurilor și reziduurilor din agricultură, inclusiv substanțele vegetale și animale, silvicultură și industriile conexe, precum și partea biodegradabilă a deșeurilor industriale și urbane. Biomasa este resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă incluzând toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii.
Sursa: www.biomasa.md, www.md.undp.org
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!