Eveniment

Scoțienii vor, moldovenii – nu. De ce?

Cimotii de analiști-lăutari plătiți iroseau sacâzul pe la diferite televiziuni pentru a convinge publikul că istoria trebuie uitată, că nu putem trăi în permanență cu gândul la această baba Hârca mofturoasă și duplicitară. Acestei cimotii îi țineau isonul șleahta de politicieni cu studii, rădăcini și interese la muscali. Refrenul era același: cât o să ne mai ținem de poala istoriei, cât o să ne mai uităm înapoi, trebuie să ne uităm înainte! Scribii din solda acestora ironizau, chipurile, de ce să ne oprim la anul 1812, putem coborî mai adânc în istorie, să ajungem până la războaiele daco-romane…

Iată însă că alte popoare nu se tem de istorie, nu uită și fac eforturi zilnice să nu uite ce nu e de uitat. Recent o știre fără precedent a zguduit Marea Britanie, bogata, prospera și stabila Mare Britanie: scoțienii cer semnarea unui acord cu Londra care ar autoriza un referendum cu privire la independența Scoției. Le amintim celor care privesc doar în viitor și nu înghit istoria că Scoția a fost atașată la coroana Angliei în 1707 – deci nu în 1812, ca Basarabia, „atașată” cu multă „blândețe” și „iubire părintească” la coroana Imperiului Rus. Până în prezent Scoția se bucură (din 1997) de o autonomie largă în sânul Regatului Unit, alături de Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Liderii scoțieni au obținut ca referendumul să se țină în 2014, deși Londra insista ca acesta să se desfășoare cât mai repede. O altă revendicare a naționaliștilor scoțieni se referă la vârsta minimă necesară pentru dreptul de vot – 16 ani! – tinerii scoțieni sunt mai sensibili la mesajele de independență. Nu vă amintește nimic acest ultim „detaliu”?

În fine. Ar fi multe de spus și de comentat, dar închei aici. Nu comentez. Și nici nu fac concluzii. Prietenii mei știu de ce.

(c.t.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *