Social

Scrisoarea săptămânii: Crezul vieții sale

Dumnezeu a înzestrat-o cu mâini măiestre, un ochi ager și un suflet plin de dragoste. Cu spiritul de observație deosebit, puterea de discernământ, a transpus minunățiile care au înconjurat-o în broderii și tapiserii.

Soarta nu i-a fost cea mai generoasă în încercări, din primii ani s-a dovedit a fi potrivnică. La vârsta de 4 ani a fost lovită de o invaliditate nemiloasă, trupul său rămânând inert, în afară de mâinile sale. Mama Ana întotdeauna i-a fost alături, susținând-o zi de zi, fiindu-i vector al vieții, chiar și astăzi la cei 82 de ani. Ludmila, de la vârsta de zece ani a început să brodeze, moștenind talentul de la mama sa, luându-i lucrările din mână și continuându-le. Este autoare a peste 300 de lucrări de toate dimensiunile, de la simple broderii, până la lucrări sofisticate: peisaje, portrete, natură, copii, icoane, cruci, imagini arhitecturale. De asemenea, a mai creat cuverturi, prosoape, traiste, brâuri, fuste, catrințe. Rămase fără sprijinul tatălui Ludmilei, trecut între timp în rândul celor drepți, cele două femei se confruntă cu vicisitudinile vieții, singura lor sursă de venit, fiind pensiile de câte 1400 de lei, bani folosiți atât la cheltuielile zilnice, cât și pentru achiziționarea materialelor necesare la broderii.

Datorită talentului său, Ludmila Burcovschi, se bucură de aprecieri deosebite, participând la nenumărate concursuri naționale și internaționale, de unde a adunat laude și premii. Are în palmares două medalii și peste douăzeci de diplome de merit. I-au fost dedicate numeroase articole în mass-media, a fost vizitată de către ministrul Culturii Monica Babuc. Vreme de 21 de ani a colaborat cu o Casă de creație, dar din cauza invalidității, dânsa își desfășura activitatea la domiciliu. Ea a transmis talentul și măiestria sa copiilor din Iezărenii Vechi, cei care veneau la ea acasă pentru a învăța secretele acestei arte. Mama Ana îi este un adevărat ambasador, purtându-i lucrările la diverse concursuri și festivaluri, întrucât Ludmilei îi este greu să se deplaseze.

N-a avut parte de un soț sau de copii, dar lucrările sunt odraslele ei. Ca orice mamă, care își iubește copiii până la venerație, nu vrea să se despartă de lucrările sale, să le vândă. Ar vrea să adune tot ce a ieșit din mâinile sale într-un muzeu în casa ei. Situația financiară, însă, este una precară și nu își permite achiziționarea de rame adevărate, improvizează rame de carton. Ar avea nevoie de bani pentru rame, ar avea nevoie de fonduri pentru încropirea muzeului aflat deocamdată doar în mintea sa, i-ar trebui și un cărucior cât de cât funcțional pentru a se putea deplasa. Fără ajutorul nostru, al oamenilor, acest minunat artist nu va răzbi în jungla marilor necazuri. Haideți să-i fim alături, să fim generoși și s-o ajutăm pe Ludmila Burcovschi să-și vadă visul cu ochii, să-și vadă idealurile împlinite. Ea vrea să rămână în memoria semenilor săi cu ceva util, cu ceea ce a creat, ca generațiile viitoare să aibă parte de frumosul, care i-a mângâiat și ei trăirile.

Cei care doresc să o ajute pe Ludmila pot suna la numărul de telefon 0 (262) 3-43-95.
Viorica CHISARU,
șefa Direcție Educație Sângerei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *