Se cere un pas spre jertfire de sineā¦
Åi la ce am ajuns? La nimic. Am ascultat o discuÅ£ie la masa rotundÄ cu liderii AIE, la care fiecare dintre ei se îndreptÄÅ£ea precum cÄ eÅecul referendumului nu este o pierdere. Pentru dânÅii, acest rezultat negativ pare sÄ fie o bucurie, deoarece, dintre acei care au votat, 80% au fost „pentru”. PuÅ£in altfel s-au prezentat M. Ghimpu Åi M. Lupu, recunoscând cÄ au fost prea siguri de biruinÅ£Ä Åi, crezând sondajelor efectuate preventiv, au lÄsat-o baltÄ, uitând cÄ au în faÅ£Ä un adversar destul de puternic, fÄÅ£arnic Åi mincinos, cu educaÅ£ie la Åcoli comuniste.
Am ajuns la concluzia cÄ unii lideri din AIE au dorit eÅecul acestui referendum. De ce? DacÄ referendumul era validat, preÅedintele Å£Ärii avea sÄ fie ales de cÄtre popor, dar nu fiecare era convins cÄ va fi învingÄtor în acele alegeri. Deci, cui îi convenea acest referendum? Nu trebuie sÄ ne mirÄm: ceea ce am semÄnat aceea culegem…
Cineva mai crede cÄ lumea noastrÄ e proastÄ. O fi un pic, cÄ suntem crescuÅ£i pe lângÄ oi, dar numai atât cât se permite. De fapt, omul nostru mai des o face pe prostul, pentru cÄ lumea s-a deÅteptat Åi înÅ£elege pericolul comunist. Pe mulÅ£i i-au deÅteptat evenimentele din aprilie 2009. Au crezut în „Sfânta AlianţĔ – AIE. Dar din toate promisiunile ei câte au fost îndeplinite?
Electoratul a vrut sÄ fie luate mÄsuri cu acei care poartÄ vina pentru tragediile din 7 aprilie 2009, sÄ fie traÅi la rÄspundere cÄlÄii care au maltratat copiii, sÄ fie pedepsiÅ£i acei care l-au ucis pe Boboc, sÄ fie condamnat Partidul ComuniÅtilor… Dar am rÄmas la vorbe goale. Nu zic cÄ AIE n-a activat deloc, a fÄcut multe lucruri bune, dar unii s-au dat la gard… MÄ refer la sÄrbÄtorirea zilei de 9 mai la Moscova Åi la decretul lui Mihaiu Ghimpu privind ocuparea forÅ£atÄ a Basarabiei în 1940. DacÄ era discutat la timp în parlament raportul Comisiei de cercetare a crimelor regimului comunist, comuniÅtii nu mai erau astÄzi o piedicÄ. Cineva a fost cointeresat sÄ rÄmânÄ aÅa, dar sigur cÄ istoria îl va descoperi.
De ce n-au fost prezenÅ£i la referendum majoritatea studenÅ£ilor? ÅtiÅ£i de ce? FiindcÄ i-aÅ£i minÅ£it, i-aÅ£i dus de nas… MulÅ£i studenÅ£i n-au ieÅit la referendum, printre care fiul meu, din cauzÄ cÄ n-au fost traÅi la rÄspundere acei care i-au maltratat în plinÄ stradÄ. Cum o sÄ le recâÅtige încrederea pânÄ la urmÄtoarele alegeri actualii democraÅ£i? Pentru mine, singurul care mi-a insuflat încredere este Mihai Ghimpu. Are Åi el slÄbiciunile Åi greÅelile sale, dar îl stimez pentru devotamentul Åi dârzenia de care a dat dovadÄ prin decretele sale, chiar dacÄ unii îl iau peste picior cÄ a decorat pe prea mulÅ£i… Cei care nu-s de acord aÅteaptÄ, probabil, decoraÅ£iile lui Voronin, care-s pe drum, de la Moscova.
„Am fost chiar surprins cÄ n-au survenit reacÅ£ii dure din partea Rusiei. Toate aceste scandaluri cu vinul Åi fructele nu-s o reacÅ£ie politicÄ. Eu mÄ întreb de ce nu existÄ nici o reacÅ£ie politicÄ serioasÄ din partea instituÅ£iilor abilitate ale Rusiei”, zicea Vladimir Voronin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio „Echo Moskvî”. „SÄ luÄm drept exemplu ultima sÄrbÄtoare, Ziua IndependenÅ£ei. Toate evenimentele de Ziua Independentei – Åi concerte, Åi restaurante, Åi recepÅ£ii – au fost finanÅ£ate de Guvernul României”, a declarat liderul comuniÅtilor. „Deci, eu cred cÄ autoritÄÅ£ile ruse, instituÅ£iile guvernamentale ruseÅti ar trebui sÄ reacÅ£ioneze mai dur Åi mai serios la aceste lucruri, sÄ nu se rezulte totul la limitarea exporturilor de fructe Åi vin”, insista el.
Sunt acestea niÅte declaraÅ£ii ale unui bandit, care îndeamnÄ un stat strÄin sÄ-Åi intensifice teroarea asupra Å£Ärii sale. De fapt, el Åi-a vândut Å£ara Kremlinului. Nu mai cunosc un asemenea trÄdÄtor de Å£arÄ pe pÄmânt. Voronin demult trebuia sÄ fie judecat ca trÄdÄtor de Å£arÄ, iar PCRM – interzis.
Desigur, oamenii vor alege parlamentul, vor alege, din toate relele, rÄul cel mai mic. Singura noastrÄ speranÅ£Ä este ca partidele AIE sÄ meargÄ la alegeri într-un singur bloc. Astfel, mai putem spera la victorie, iar de nu – ne aÅteaptÄ Noaptea Sf. Bartolomeu…
Apropo, ÅtiÅ£i ce discuÅ£ii circulÄ printre studenÅ£i? „DacÄ vor câÅtiga alegerile anticipate comuniÅtii, plecÄm din Å£arÄ…”, spun ei. Dar vezi cÄ deja o jumÄtate din populaÅ£ia aptÄ de muncÄ este în strÄinÄtate. IatÄ de ce liderii liberali Åi democraÅ£i trebuie sÄ se gândeascÄ la alegÄtori, nu la propria persoanÄ. Ei trebuie sÄ facÄ un pas spre jertfire de sine, cÄci Å£ara este iarÄÅi în pericol.
Iacob Cazacu-Istrati, Toronto, Canada
FiČi la curent cu ultimele noutÄČi. UrmÄreČte TIMPUL pe Google News Či Telegram!