Bună Dimineața

Se fac economii pe sănătatea cetățenilor

Am intrat la doamna doctor și i-am zis că vreau să trec analizele medicale anuale. Ea m-a întrebat ce anume aș vrea să verific? Eu am studiat istoria și jurnalismul, și nu medicina pentru ca să știu ce analize trebuie să fac. Am dat din umeri în fața medicului de familie. Doctorița mi-a dat două analize care urmează să le trec și mi-a urat o zi bună. În alți ani, țin minte, că era obligatorie și radiografia la plămâni. Cred că v-ați dat seama și voi, că este vorba despre analiza generală a sângelui și cea de urină. Atât.

Peste vreo două zile a venit timpul să mă pregătesc de investigații și am răsfoit cartela mea medicală. Am depistat că doctorița a scris în aceasta despre vizita mea în cele mai mici detalii. Din cartela medicală am aflat că doamna doctor m-a consultat, chiar a pipăit și a întrebat despre situația mea de sănătate, ceea ce nu s-a întâmplat în realitate.

Eram furioasă din motivul cum am fost consultată și am apelat la prietenii mei virtuali care sunt medici. I-am rugat să mă ajute cu lista acelor investigații medicale pe care ar trebui să le treacă fiecare cetățean anual. Și repet: nu pentru tratare, ci pentru prevenirea oarecăror boli. Un tânăr specialist, un medic mi-a enumerat o listă de analize medicale de rutină care trebuie efectuate. A menționat faptul că unele boli nu manifestă simptome de la bun început. Doar prin intermediul analizelor acestea pot fi depistate. Dintre ele fac parte: două analize ale sângelui și una de urină, verificarea inimii, ultrasonografia organelor interne, examenul ginecologic complet, examinarea sânilor și al alunițelor.

După ce am apelat la un medic specialist la distanță, aceasta mi-a recomandat să fac ultrasonografie la câteva organe. M-am întors la doamna medic să cer un „talonaș” pentru a-l putea efectua gratis, pentru că dețin o poliță de asigurare și este ceva firesc să beneficiez de proceduri gratuite în limita acesteia. Medicul mi-a spus să revin în ultimele zile ale lunii. Anume atunci ea primește cinci „talonașe” care sunt oferite pacienților pentru această investigație. Deci, într-o lună, doar cinci pacienți au șansa să treacă această ultrasonografie. Restul ce fac? Așteaptă să se îmbolnăvească? Iar cei care sunt bolnavi și se tratează, ce fac? Așteaptă să cadă la pat sau chiar să moară?

Doctorița mi-a spus că inițial se făcuse o listă cu beneficiari din care se alegeau persoanele în etate, apoi cei mai tineri au protestat. Acum cine vine primul acela are „talonașul” victorios.

În concluzie, statul face economii pe cetățenii săi, pe cei care încă îi mai are. Iar dacă vrei să faci investigații medicale cu atitudine exact ca în jurământul lui Hipocrate, renunți la cheltuielile zilnice și te îndrepți la un centru medical privat.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *