Actualitate

Se prăbușește economia Afganistanului. Prețurile cresc, bancomatele nu mai au bani și moneda națională se depreciază

„Oamenii au bani, dar sunt în bancă, ceea ce înseamnă că nu mai au bani acum. Este greu să găsești bani în numerar”, a spus Bahir, un rezident din Kabul, care a lucrat pentru o companie de construcții.

Miercuri, pentru prima dată de la preluarea puterii de către talibani în 15 august, băncile din Kabul s-au redeschis, însă mulți oameni încă au dificultăți în a-și accesa economiile.                                                                                                                                                                                                                                 
Kabul Bank a început să elibereze bani către clienți, dar nu emite sume mari. Alte bănci, deși sunt deschise, spun că nu sunt în măsură să permită retrageri din cauza lipsei de numerar de la banca centrală a Afganistanului. Prețurile produselor alimentare esențiale, cum ar fi făina și uleiul, au crescut cu până la 35% în ultima săptămână în Kabul, potrivit locuitorilor.                                                                                                                                                                                      
Moneda locală, afganul, a atins un nivel record săptămâna trecută, iar pentru o țară care a facilitat comerțul în dolari americani, orice import va deveni mai scump.                                                                                                                                                                                                                                                    
„Prețurile la alimente nu au fost niciodată mai mari. Suntem sufocați”, a declarat Mustafa Haqbeen, locuitor din Kabul. 

 Fără soluții politice, valoarea monedei afgane s-ar putea prăbuși, inflația ar putea accelera și amestecul de violență și haos ar duce țara într-o criză uriașă. 
Deja două servicii majore de transfer de bani din SUA au suspendat plățile către Afganistan, iar băncile americane examinează mai îndeaproape tranzacțiile cu omologii afgani, deoarece așteaptă lămuriri dacă sancțiunile SUA asupra talibanilor se aplică în întreaga țară acum că grupul islamist este în control.

Decizia serviciilor de transfer bancar Western Union și MoneyGram International de a nu mai face plăți în Afganistan restricționează fluxul de bani care reprezintă o sursă cheie de sprijin pentru multe familii afgane, scrie The Guardian.                                                                                                                             
Au apărut deja informații despre afganii din unele orașe care nu au mai putut să-și plătească chiria, în timp ce unii s-au plâns că nu pot găsi alimente și combustibil.
Perspectivele sumbre au fost prezentate și într-un raport publicat vineri de Fitch Solutions, potrivit căruia economia Afganistanului ar putea scădea cu până la 20% în acest an.                                                                                                                                                                                                                                     
„Țările care se confruntă cu circumstanțe similare, precum Myanmar și Siria, și-au văzut PIB-ul prăbușindu-se cu aproximativ 10-20%, ceea ce nu poate fi exclus și pentru Afganistan”, a declarat Anwita Basu, de la Fitch Solutions.                                                                                                                                         
Între timp, și Banca Mondială a anunțat că a oprit finanțarea proiectelor din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul asupra țării. Anunțul vine la doar câteva zile după ce Fondul Monetar Internațional a suspendat plățile.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *