Eveniment

Seară de poezie cu doi poeți români Matei Hutopilă și Ștefan Ivas

Tinerii au reușit să creeze o atmosferă relaxantă citind din creațiile lor, amintiri transpuse pe foaie. Poezia este despre spațiul în care autorii și-au petrecut copilăria, adolescența, despre ei înșiși puși în diferite contexte ale vieții. „ Niciodată nu este vorba despre țară sau despre oraș, totdeauna este vorba despre tine, despre lucrurile prin care treci și cum le gândești. Niște lucruri foarte personale, aproape intime”, mărturisește Matei Hutopilă.

Este o realitate tradusă în poezie, căci spațiul sătesc este redat cu exactitate, iar cel ce ascultă sau citește simte că trăiește aceleași emoții, momente care le-a avut autorul:

„băgam transformatorul în priză
un prelungitor în transformator
vcr-ul în prelungitor.
înainte să apăs pe play îmi plăcea să ascult
huruitul acela ușor
pe care-l scotea odată pornit
ca un tors de pisică
huruitul pe care-l puneam pe seama
unui tractoraș cu baterii din interior
al unui camion de jucărie care se învârtea în cerc acolo… ”, fragment din poezia „Unchiul din America”a lui Ștefan Ivas.

„Poezia lor m-a impresionat prin minimalismul imaginii. Autorii folosesc limbajul de zi cu zi, dar reușesc să creeze poeme prin faptul că sunt autentici. Rămîn autentici, cred că, și prin faptul că reflectă prin limbajul uneori dur, profunzimile ființei umane, dar și suferințele ființei umane” a zis Lucia Țurcanu despre cei doi aflați în fața publicului.

Publicul a fost curios să afle detalii din viața poeților. Faptul că Ștefan Ivas predă greaca veche în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar Matei Hutopilă cunoaște limba ucraineană a trezit curiozitatea participanților la cenaclu. Cel din urmă a recunoscut: „nu am venit neapărat să citim, ci mai mult ca să ne întâlnim cu prietenii noștri de aici. Desigur aveam așa o curiozite să vedem cum sunt ceilalți moldoveni, pentru că trăim cumva în două Moldove- o țară și o regiune din România”.

Matei Hutopilă a debutat în 2011 cu volumul Copci, ulterior câștigător al concursului de debut al Casei de Editură Max Blecher (2011) și desemnat cu Premiul de Poezie al Societății Scriitorilor Bucovineni și Premiul de Debut al revistei Hyperion. Ștefan Ivas, la fel, este câștigător al concursului de debut al Casei de Editură Max Blecher în 2014 cu volumul Mila schimbă gustul cărnii. De asemenea, i s-a acordat premiul național de poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima și premiul revistei Accente pentru debut în poezie, ediția a III-a, 2015.

Georgeta Carasiucenco, stagiară
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *