Seceta este una dintre cauzele scumpirii cartofilor
În acest an, recolta de cartofi este cu 30 la sută mai mică comparativ cu anul 2014. Acest lucru a generat o creștere simțitoare a prețului.
Cei mai afectatați sînt cumpărătorii care pentru un kg de cartofi scot din buzunare un preț dublu comparativ cu anul trecut.
„Ei, prețurile sunt cam pipărate, ei dar ce să facem? Bani nu avem. Pensiile ne sunt mici ”, menționează un cumpărator.
„Anul trecut cumpăram și cu 2 lei și cu un leu la sfîrșit”, susține un alt cumpărător.
Specialiștii din domeniu susțin că un produs de calitate costă, iar prețurile la cartofi, de fapt nu sunt ridicate.
„Avem prețuri mai bune. Eu nu spun că avem prețuri bune la cartofi, ci mai bune. Prețurile cît de cît și-au revenit puțin la normal. În mod normal, după părerea mea, un kg de cartofi de la consumatori ar trebui să coste cam între 4-5 lei dacă noi vrem ca el să facă investiții, să aplice îngrășăminte să folosească în primul rind soiuri bune, semințe de calitate bună”, a spus Petru Iliev, Președintele Asociației producătorilor de cartofi.
Creșterea prețului la cartofi este legată nu doar de condițiile climatice și economice, ci și de intermediari. Aceștea cumpără produsele direct de la agricultori la un preț, ulterior comercializîndu-le cu un preț dublu.
„Astăzi producătorii livrează cartoful între 3 și 4 lei. Care e prețul la piață sau cu amănuntul asta e altă poveste, altă istorie”, a confirmat Petru Iliev, Președintele Asociației producătorilor de cartofi.
În viziunea comercianților, principala cauză a scumpirii cartofilor este seceta din acest an.
„Nu-i roadă, de aceea pentru că nu a fost ploaie și e mai scump față de anul trecut cu mult, cu mult ”, susține un realizator.
Lucrurile stau de fapt în felul următor:
– Intermediarii procură cartofi direct de la agricultor cu 3-4 lei pentru un kg
– La piețele angro din Chișinău, realizatorii vînd un 1 kg de cartofi cu 5 lei
– Însă la piețe, de exemplu, 1 kg de cartofi se vinde cu 6-8 lei
– Iar în magazine cu 7-8 lei
În acest mod intermediarii și realizatorii înregistrează supraprofituri. Iar prețurile devin exagerate.
„Dacă se investește în cartoful acesta, se ambalează, se sortează, bunăoară cum au apărut firme și se livrează în magazine cartoful cu 5-6 lei asta-i una. Dar cînd se ia sacul de la piața angro cu 2-3 lei kg și-l pune peste 100 metri cu 5-6 lei e cu totul altă poveste”, menționează Petru Iliev, Președintele Asociației producătorilor de cartofi.
În Republica Moldova, sunt înregistrate peste 70 de soiuri de cartofi. Anual se cultivă circa 20-23 mii de hectare, iar recolta medie la hectar este de 23-25 de tone. 60 la sută din suprafețele de cartofi se află în zona de Nord a Republicii Moldova.
SURSA: AGROTVMOLDOVA.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!