CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Șefa diplomației germane cere ca Putin să fie tras la răspundere pentru ”crima crimelor” în războiul de agresiune contra Ucrainei

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a cerut ca preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru ”crima crimelor” în războiul de agresiune contra Ucrainei, relatează marţi, 18 iulie, Agerpres.

Luni, la New York, cu ocazia unei ceremonii de marcare a 25 de ani de la semnarea Statutului de la Roma, prin care a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), Annalena Baerbock a declarat că Putin a atras în mod brutal inclusiv copiii în războiul său de exterminare lansat împotriva Ucrainei.

De asemenea, politiciana ecologistă germană l-a acuzat pe președintele rus de răpirea deliberată a copiilor şi privarea lor de identitate astfel încât părinţilor lor le va fi foarte dificil să îi aducă înapoi.

Totodată, șefa diplomației germane a mai cerut eforturi internaţionale pentru repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

”În pofida tuturor diferendelor, o condamnare ar trebui să fie în afara oricăror dubii: copiii deportaţi trebuie să revină la părinţii lor. Oroarea copiilor ucraineni deportaţi este doar vârful aisbergului suferinţei incalificabile pe care Rusia a adus-o atât de multor copii din întreaga lume. De când am aflat despre aceste crime, îmi imaginez în continuu cum m-aş simţi dacă aceşti copii ar fi cele două fetiţe ale mele”, a afirmat Annalena Baerbock.

Rusia susţine că respectivii copii au fost evacuaţi din zona frontului şi că nu au fost răpiţi sau deportaţi ilegal.

Vă amintim că în luna martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru copii Maria Lvova-Belova pentru presupuse infracţiuni de război în Rusia. Cei doi sunt acuzaţi că sunt responsabili pentru deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia în sudul şi estul Ucrainei.

Ministrul de externe britanic James Cleverly a declarat că 19.000 de copii ucraineni au fost răpiţi şi sunt ţinuţi în lagăre în Rusia. De asemenea, el a mai adăugat că există probe că aceştia sunt supuşi unor rele tratamente şi că li se şterge identitatea, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Annalena Baerbock a cerut Ucrainei să ratifice Statutul de la Roma, baza juridică a CPI. În opinia sa, ratificarea ar fi un semnal clar că Ucraina îşi exercită dreptul de autoapărare inclus în Carta Naţiunilor Unite.

”Dacă o ţară nesemnatară a Statutului de la Roma, Rusia, nu poate fi niciodată condamnată pentru războiul său de agresiune contra Ucrainei, atunci lumea noastră va fi un loc unde toate statele vor trăi cu frica de un vecin mai mare. Eu nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume. Niciunul dintre noi nu vrea să trăiască într-o astfel de lume”, a mai spus Baerbock.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *