MoldovaUE / Nato

Șefa PE, Roberta Metsola a semnat acordul prin care UE acordă încă 145 de milioane de euro pentru R. Moldova. „Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”

Președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola a semnat miercuri, 14 iunie, acordul cu privire la acordarea unei tranșe de 145 de milioane de euro de ajutor macro-financiar pentru Republica Moldova, potrivit TV8.

„Acum 3 săptămâni, la Chișinău, le-am spus oamenilor din Moldova că nu sunt singuri. Astăzi, livrăm încă 145 de milioane de euro pentru a sprijini reformele din Moldova, în timp ce țara continuă să sfideze amenințările rusești. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”, a scris Metsola, pe pagina sa de Twitter.

Consiliul Uniunii Europene (CE) a decis la 30 mai, să dubleze valoarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, pe care a convenit să o acorde cu un an în urmă. Astfel, Consiliul UE a majorat suma cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că un total de 295 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Moldova.

Astfel, potrivit unui comunicat al instituției europene, în luna aprilie 2022, a fost adoptată legislația care permite Uniunii Europene să ajute financiar Republica Moldova cu 150 de milioane de euro. 

Asistența macrofinanciară a Uniunii Europene are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reformă structurală a Republicii Moldova, completând resursele puse la dispoziție în cadrul aranjamentului financiar al FMI.

Potrivit comunicatului emis de Consiliul UE, din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi.

„Există efecte negative considerabile ale războiului Rusiei din Ucraina asupra economiei moldovenești. Având în vedere că există în continuare un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023, în plus față de resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale.

Consiliul a considerat că este necesar să se majoreze asistența macrofinanciară a Uniunii acordată Moldovei. Această majorare este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat la solicitarea Moldovei de sprijin pentru stabilizarea sa economică, în conjuncție cu programul FMI”, mai precizează Consiliul UE.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *