Șeful Întreprinderii „Cartuș”, Vasile Gondiu, pus sub învnuire în dosarul pentru contrabandă cu arme în Rusia și Belarus
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a încheiat, în comun cu Serviciul Vamal, urmărea penală în cazul șefului Întreprinderii de Stat „Cartuș”, Vasile Gondiu, pus sub învinuire pentru contrabandă cu mărfuri strategice în 2019-2020, transmite Anticoruptie.md.
„Valoarea mărfurilor de contrabandă cifrează peste 2,4 milioane ruble rusești și peste 400.000 euro, care în perioada infracțională valorau peste 9 milioane de lei. Acestea erau cumpărate din statele UE, iar apoi – primul lot a fost ilegal exportat în Rusia; pe când asupra celui de-al doilea, destinat Belarusului, la solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru pentru ulterioara lui confiscare în folosul statului”, se menționat într-un comunicat al PCCOCS, care citează de asemenea și date din dosar.
Vasile Gondiu este învinuit că a omis obținerea autorizației obligatorii pentru exportarea acestor mărfuri de destinație strategică (civilă și militară). În schimb, acesta a indicat că armele și munițiile erau fabricate pentru activitate sportivă și de vânătoare.
Solicitat jurnaliștii sursei citate în anul 2021, în timpul perchezițiilor, directorul „Cartuș”, Vasile Gondiu, a menționat că firma nu a exportat niciodată nimic, detaliu care poate să fie verificat la vamă.
„În 2019, am livrat câteva pistoale sportive unui club sportiv din orașul Sankt Petersburg. Acest club sportiv participă la competiții internaționale. Pistoalele erau produce de o companie cehă, „CZ”. Domnii m-au rugat, dacă am posibilitate, să le livrez câteva pistoale sportive dacă autoritățile statului îmi vor permite. Autoritățile mi-au permis livrarea. A fost o livrare micuță de câteva pistoale sportive de „CZ shadow”. Ăsta este unicul export al nostru și, uitați-vă, ce mizerie”, a declarat Gondiu, directorul „Cartuș”.
De asemenea, oamenii legii precizează că printre munițiile traficate se găseau și proiectile expansive, pistoale semiautomate, arme semiautomate și carabine, arme cu țeavă lisă și combinată, magazine, interzise pentru export din UE spre Rusia și Belarus.
După cercetarea schemei de contrabandă, procurorii PCCOCS îi incriminează învinuitului atât infracțiunea consumată de contrabandă și tentativă de contrabandă, cât și abuzul de serviciu.
Ulterior, urmează ca procurorii să trimită dosarul penal în judecată, pentru pronunțarea unei hotărâri pe fondul cauzei. Astfel, confom legii penale, faptele incriminate se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 10 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale inculpatul se prevalează de prezumția nevinovăției.
În octombrie 2021, Publicația EUobserver scria că trei firme din UE sunt suspectate de încercarea de a face contrabandă cu arme în Belarus și Rusia, ceea ce ar putea să fie vârful unei piețe negre mai mari. Firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 de puști și pistoale prin Moldova în Rusia în 2020.
Transportul a inclus puști cu lunetă de model CZ TSR, care pot fi utilizate atât pentru sport, cât și de trupele speciale. Firma ungară „De Fango” și firma slovacă „XXeurope” au încercat, de asemenea, să exporte sute de mii de cartușe de muniție prin Moldova în Belarus cam în același timp, se arăta în documentul intrat în posesia reporterilor de la publicația belgiană.
UE a impus embargouri la exportul de arme către Belarus și Rusia în 2011 și 2014.
Euobserver a detaliat că cel care a dezvăluit schema de contrabandă a fost un ofițer SIS – o prezentare PowerPoint de 12 pagini, creată de autoritățile moldovenești de aplicare a legii – unui diplomat al UE la Chișinău în iulie 2021 pentru a trage alarma.
Întreprinderea moldovenească „Cartuș” a figurat ca intermediar al acestei afaceri pentru compania rusă numită „Alliance”, și una din Belarus, „Outdoor Team”.
Sursa: Anticoruptie.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!