Șeful ONU spune că decesele din Gaza arată că ceva “nu este în regulă” cu operațiunea Israelului
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat miercuri că numărul de civili uciși în Fâșia Gaza arată că există ceva “în mod clar greșit” în operațiunile militare ale Israelului împotriva militanților palestinieni Hamas.
Israelul a promis să elimine Hamas, care conduce Fâșia Gaza, după ce militanții au ucis 1.400 de persoane și au luat peste 240 de ostatici într-un atac din 7 octombrie. Israelul a lovit Gaza – o enclavă de 2,3 milioane de locuitori – din aer, a impus un asediu și a lansat o invazie terestră.
“Există încălcări din partea Hamas atunci când au scuturi umane. Dar când ne uităm la numărul de civili care au fost uciși odată cu operațiunile militare, este clar că există ceva în neregulă”, a declarat Guterres la conferința Reuters NEXT.
Oficialii palestinieni au declarat că 10.569 de persoane au fost ucise până acum în Gaza, 40% dintre acestea fiind copii.
“De asemenea, este important să facem Israelul să înțeleagă că este împotriva intereselor Israelului să vadă în fiecare zi imaginea teribilă a nevoilor umanitare dramatice ale poporului palestinian”, a spus Guterres. “Acest lucru nu ajută Israelul în raport cu opinia publică mondială”.
În timp ce a condamnat cu fermitate atacul Hamas asupra Israelului, Guterres a declarat că “trebuie să facem o distincție – Hamas este un lucru, iar poporul palestinian (este) altul”.
“Dacă nu facem această distincție, cred că umanitatea însăși își va pierde sensul”, a spus Guterres.
Guterres a comparat numărul de copii uciși în Gaza cu cel al victimelor conflictelor din întreaga lume, despre care raportează anual Consiliului de Securitate al ONU. Luni, el a declarat că Gaza devine “un cimitir pentru copii”.
“În fiecare an, cel mai mare număr de ucideri de copii de către oricare dintre actorii din toate conflictele la care suntem martori este de maxim câteva sute”, a spus Guterres.
“Avem în câteva zile în Gaza mii și mii de copii uciși, ceea ce înseamnă că există, de asemenea, ceva în mod clar greșit în modul în care se desfășoară operațiunile militare”, a adăugat el.
Raportul ONU privind copiii și conflictele armate include o listă menită să rușineze părțile implicate în conflicte, în speranța de a le împinge să pună în aplicare măsuri de protecție a copiilor. Aceasta a fost mult timp controversată, diplomații afirmând că Israelul a exercitat presiuni în ultimii ani în încercarea de a nu fi inclus pe listă.
În iunie, Guterres a adăugat forțele armate ale Rusiei pe lista infractorilor din raport, după ce ONU a verificat că acestea au ucis 136 de copii în Ucraina în 2022. Următorul raport urmează să fie publicat la jumătatea anului 1924.
“NEVOI DRAMATICE
Guterres a descris situația umanitară din Gaza ca fiind “catastrofală”. Șeful ONU a făcut presiuni pentru o încetare a focului umanitar care să permită accesul ajutoarelor în Gaza. El a mai spus că 92 de persoane care lucrau cu agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) au fost ucise.
“Este absolut esențial – absolut esențial – să avem un flux de ajutor umanitar în Gaza care să corespundă nevoilor dramatice cu care se confruntă populația”, a declarat Guterres.
Națiunile Unite au depus eforturi pentru a crește livrările de ajutor umanitar în Gaza. Guterres a declarat că, în ultimele 18 zile, doar 630 de camioane au reușit să intre prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt. De asemenea, Națiunile Unite doresc să poată utiliza punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, controlat de Israel.
“Suntem în negocieri intense cu Israelul, cu SUA, cu Egiptul, pentru a ne asigura că avem un ajutor umanitar eficient pentru Gaza”, a declarat Guterres. “Până acum a fost prea puțin, prea târziu”.
În ceea ce privește ceea ce se va întâmpla în Gaza după încheierea luptelor, Guterres a prezentat ceea ce el a descris ca fiind “cel mai bun scenariu” – “sperăm că o Autoritate Palestiniană revigorată” ar putea prelua controlul politic.
Guterres a recunoscut că va trebui să existe o perioadă de tranziție negociată cu palestinienii și Israelul. El a calificat drept “prematur” să se vorbească despre o posibilă viitoare forță de menținere a păcii a ONU, afirmând că o astfel de măsură nu a fost discutată în cadrul organismului mondial.
“Mai multe entități pot juca un rol. ONU poate juca un rol. Mai multe țări care sunt relevante în regiune pot juca un rol. Statele Unite pot juca un rol”, a declarat Guterres, adăugând că acesta ar trebui să fie apoi punctul de plecare pentru “o negociere serioasă pentru soluția celor două state”, cu un stat palestinian care să existe alături de Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Ce ma nedumereste este faptul ca nimeni nu mai pomeneste de atentatul facut de palestinieni si care a provocat acest razboi.
Papusarul sau papusarii care au stat in spatele atentatului sunt bine merci iar palestinienii au devenit carne de tun.
O solutie ar fi ca ONU sa infiinteze un Tribunal International care sa investigheze si sa judece pe cei care au comis atentatul, cat si pe cei care au instigat la asta.
Israelul are dreptul sa se apere si sa-si protejeze propria populatie.
Ori ce tara si orice guvern are dreptul si obligatia sa-si protejeze priopria populatie.
VAE VICTIS !