Politică

Șeful SIS: „Sesizăm că avem tentative de destabilizare a situaţiei în țară. Monitorizăm pentru a nu admite o lovitură de stat”

Analizele efectuate de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) constată existenţa unor indicii de tentativă de destabilizare în ţară. Despre acest lucru a anunțat şeful instituţiei, Alexandru Musteaţă. Cu toate acestea, el mai afirmă că nu există temei de a întrerupe protestele care au loc în ultimele săptămâni, întrucât dreptul cetăţeanului de a protesta trebuie respectat, transmite Nordnews.

„Sesizăm că avem tentative de destabilizare a situaţiei în ţară, pe plan politic. Se încearcă tot mai mult să se promoveze anumite idei şi anumite entităţi care au un scop de a distorsiona situaţia social-politică din ţară, iar astfel de a schimba şi guvernarea. Noi monitorizăm împreună cu colegii din poliţie de a nu admite o lovitură de stat, de a nu admite destabilizări, care ar duce la schimbarea prin violenţă a guvernării”, a declarat Musteață în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, transmsite TRM.

De asemenea, el a mai remarcat că la începutul protestelor, oamenii protestau paşnic, însă, în ultima perioadă, în posesia manifestanţilor sunt depistate obiecte periculoase.

„Este dreptul cetăţeanului de a protesta, trebuie respectat. Dacă ne uităm în retrospectivă, în primele săptămâni cetăţeanul protesta şi pleca acasă. Apoi am început să vedem şi noi, şi şi poliţia, mai multe tentative de a destabiliza, de a avea altercaţii cu poliţia, de a provoca poliţia. Chiar ieri, au fost persoane care nu aveau scopul de a protesta paşnic, dar aveau asupra lor şi obiecte periculoase. În aceste circumstanţe sarcina noastră este de a colecta informaţii şi de a transmite informaţii. Noi încercăm să vedem dacă sunt elemente care caută să destabilizeze altercaţii în masă, violenţe, iar aceste lucruri sunt inadmisibile, ilegale, ele ţin în primul rând de securitatea cetăţeanului”, a precizat şeful SIS.

Alexandru Musteaţa a enumerat şi riscurile de securitate pentru Republica Moldova, referindu-se în mod special la problema informaţională. În opinia sa, aceasta a luat „turaţii noi”, iar tot mai multe ştiri false sunt promovate.

„Chiar dacă se întreprind acţiuni, spaţiul informaţional este invadat informaţii false care are un scop să distragă atenţia, să informeze, greşit, să creeze panică în societate”, a punctat Musteaţă.

De asemenea, el a mai menţionat că persistă şi riscul de securitate energetică, dar şi economică.

Menționăm că în urma bombardării infrastructurii energetice din Ucraina, Republica Moldova importă peste 80% de electricitate din România, la un preţ de aproximativ trei ori mai mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *