Sănătate

Semne că ai probleme cu inima, care sunt ușor de confundat

Oboseala
Cu câteva zile, chiar săptămâni, înaintea unui atac de cord poate surveni o stare de oboseală accentuată. Explicația este faptul că inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a răspunde nevoilor țesuturilor din organism.

În aceste condiții, organismul redirecționează sângele care, în mod normal, alimenta mușchii către organele vitale – creier și inimă. Fiind alimentate cu sânge doar cele două organe, în restul organismului se instalează oboseala cronică.

Transpirația bruscă

Sudoarea rece, care apare instantaneu, este un simptom frecvent al crizelor cardiace. Totuși, câte dintre noi se gândesc că ar putea avea probleme cu inima atunci când transpiră brusc? Știm că e mult mai firesc să dai vina pe… stres, de exemplu, însă acum, că ai aflat acest lucru, nu mai cauta vinovați, ci mergi la medic și fă-ți un control de rutină.

Durere generalizată

Orice criză cardiacă debutează cu o durere în piept, însă, adesea, această radiază către umeri, brațe, coate, gât, maxilar sau abdomen. Uneori, durerea poate atinge aceste regiuni ale corpului fără a avea ca punct de plecare pieptul, ceea ce face mult mai greu de identificat cauza ei.

Indigestie, greață, diminuarea apetitului

Știm, le-ai pune mai curând pe seama unei probleme digestive decât pe seama uneia cardiace. Și totuși nu este un fapt deloc izolat ca persoanele care cad victime atacului de cord să aibă simptome precum dureri de burtă și să vomite.

Explicația acestor manifestări este aceea că sistemul digestiv primește mai puțin sânge, motiv pentru care nu mai poate funcționa în parametri normali. Balonarea care însoțește insuficiența cardiacă are drept consecință pierderea poftei de mâncare.

Retenție de lichide
O criză cardiacă provoacă adesea acumularea de lichide în țesuturi, determinând umflarea, cu precădere, a gambelor, gleznelor și labelor picioarelor, dar și a abdomenului. Se constată, de asemenea, acumularea de kilograme în plus, deși, paradoxal, apetitul este mult scăzut.

Așa că atunci când constați că ai picioarele sau abdomenul umflate, nu da vina pe pantofii cu tocuri, pe căldură sau pe alimentele sărate pe care le-ai consumat, ci fă-ți o programare la medic pentru a preveni un eveniment neplăcut.

Tuse persistentă
Tusea nu este doar simptomul unei boli pulmonare, ci și unul dintre acele câteva semne că ai probleme cu inima. Ea se datorează acumulării de fluide în plămâni, un simptom specific unui atac de cord.

Confuzie, pierderi de memorie
Modificarea nivelurilor anumitor substanțe din sânge, precum sodiul, spre exemplu, stă la baza unor manifestări precum confuzie, pierderi de memorie și dezorientare.

Anxietate accentuată

Anxietatea este un indicator precis al crizei cardiace. Atacul de cord induce o anxietate accentuată și un sentiment intens de teamă de moarte. Persoanele care au supraviețuit crizelor cardiace compară această teamă de moarte resimțită în apropierea crizei cu sentimentul că se află în mare pericol.

Acestea sunt, așadar, cel mai ușor de confundat semne că ai probleme cu inima. Acum că te-ai familiarizat cu ele, nu le ignora atunci când le observi la tine sau la cei din jurul tău și apelează la medicul specialist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *