Internațional

Serghei Lavrov, vizită surpriză în Kenya după turneul lui Dmitro Kuleba în Africa

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit luni, 29 mai, în Kenya într-o vizită surpriză înaintea participării la o reuniune a şefilor diplomaţiilor din grupul economiilor emergente BRICS, care va avea loc săptămâna aceasta în Africa de Sud, transmite EFE.

”Bucuroşi să îl vedem pe ministrul Lavrov în prietenoasa Kenya”, a declarat ambasada Rusiei la Nairobi pe contul său de Twitter, unde a postat o înregistrare video a sosirii ministrului pe aeroportul internaţional din capitala kenyană.

”Urmează o săptămână foarte fructuoasă pentru relaţiile bilaterale Rusia-Kenya. Rămâneţi pe fază”, a adăugat legaţia diplomatică, fără a preciza agenda şefului diplomaţiei ruse în ţara africană.

Astfel, potrivit presei locale, Lavrov ar urma să se întâlnească cu autorităţile kenyene, inclusiv cu preşedintele William Ruto.

Această vizită neanunţată intervine după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încheiat săptămâna trecută un turneu în Africa, în timpul căruia a îndemnat ţările africane să pună capăt neutralităţii lor faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Ultima vizită a lui Lavrov în Kenya a fost în 2010

Vizita lui Lavrov, care a fost ultima dată în Kenya în 2010, este a patra sa deplasare pe continentul african în ultimele 12 luni.

În iulie 2022, ministrul a vizitat Egiptul, Etiopia, Uganda şi Republica Congo.

În ianuarie, el a călătorit în Africa de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Angola şi Eritreea, iar în februarie a mers în Mali, Mauritania şi Sudan.

Lavrov urmează să participe joi şi vineri la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) la Cape Town, Africa de Sud, în vederea pregătirii summitului pe care ţara africană îl va găzdui în luna august.

De asemenea, călătoria ministrului are loc înaintea celui de-al doilea summit Rusia-Africa, reuniune ce se va desfăşura în iulie la Sankt Petersburg.

Moscova încearcă să restabilească vechile sale legături sovietice cu ţările africane pentru a câştiga influenţă pe continent, unde se prezintă ca o alternativă la fostele puteri coloniale occidentale.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *