Social

Şerpeniul în doliu. Astăzi satul îşi va lua rămas bun de la ultimele victime ale accidentului

De la 1 noiembrie, uliţele din Şerpeni sunt presărate cu flori şi durere, şi doar muzica funebră şi clopotele bisericii din sat încearcă să tulbure liniştea instaurată de la „ceasul rău” de pe calea ferată din Anenii Noi, la doar câţiva kilometri de localitate. Nici ieri, nici astăzi, pe drumurile satului nu zăreşti ţipenie de om – toţi deplâng neîncetat familiile care şi-au pierdut oamenii dragi în tragicul accident de marţi, în urma căruia au murit opt oameni – şapte din Şerpeni şi unul din satul vecin, Speia.

Destine ruinate şi familii întregi îndurerate Ieri, au fost conduse pe ultimul drum trei suflete – Ana Anuţoi, de 33 de ani, Nătăliţa Sârghi, de nouă ani, şi Constantin Luca, de 63 de ani.

Fiica Anei Anuţoi, Cătălina, în vârstă de 13 ani, se afla şi ea în „microbuzul morţii”, însă acum e în comă, la secţia terapie intensivă, la Chişinău. În acelaşi timp, Ana Anuţoi era naşa unei altei femei decedate în groaznicul accident, Natalia Cupcinenco.

Nătăliţa Sârghi este mezina familiei şi, în acea zi, venea cu mama ei de la dentist, din Anenii Noi. Mama ei a rămas în viaţă, dar nu a putut să o conducă pe ultimul drum pe fetiţa ei, întrucât are fracturi grave ale toracelui şi trebuie să rămână internată.

Un sat întreg l-a plâns ieri şi pe profesorul de educaţia fizică a Şcolii medii din Şerpeni, Constantin Luca. Elevii şi sătenii vorbesc despre el ca despre un om cu suflet mare şi un profesor de neînlocuit al şcolii.


Lumânări aprinse în Primăria satului pentru sufletul celor pieriţi în accident

Doliul continuă şi astăzi

Astăzi, localnicii îşi vor lua rămas bun şi de la ultimele victime ale nenorocitului accident. Însă o durere nemărginită va fi în casa familiei Luca. Ivanca Luca îşi va petrece la locul de veci cele două fiice ale sale, Natalia Cupcinenco, de 26 de ani, şi Maia Pociumban, de 21 de ani.

Vecinii povestesc că Ivanca le-a făcut case la amândouă, le-a măritat, dar acum a rămas cu unicul fecior. „Eu nu ştiu câtă putere are femeia aceasta, pentru că i-a murit şi bărbatul, şi părinţii, şi încă nu are 50 de ani…”, ne spune Nadejda Badaşcu, o săteancă din Şerpeni.

Maia, măritată de un an şi jumătate, a lăsat în urmă un bebeluş de două luni. Soţul ei a venit ieri de la Sankt Petersburg, să-şi ia rămas bun.

Şi Natalia a lăsat în urmă un copil, de un an şi patru luni, acesta fiind acum internat la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Potrivit medicilor, copilul a fost transferat de la secţia de terapie intensivă în secţia somatică. Soţul ei, de asemenea, a venit de peste hotare, de la Moscova, ca să-şi vadă pentru ultima dată soţia. Oamenii povestesc că surorile erau mai mereu împreună – ca şi în ziua de marţi, de altfel – şi că atunci când se aflau în microbuz veneau de la un control medical de la Spitalul din Anenii Noi, cu copilul de un an şi patru luni în braţe.

Tot astăzi, va fi petrecută în lumea celor drepţi şi Nadejda Vasilache, de 48 de ani. Fiica ei, Marina, de 15 ani, se află în comă la terapie intensivă. Pe ultimul drum va fi petrecută şi Nadejda Bâzganu, de doar 21 de ani.

„Nu ştiu ce a fost în capul lui…”

Oamenii din sat îl cunosc ca un om cumsecade, liniştit şi care şi-a pierdut soţia acum câţiva ani. Este vorba de şoferul microbuzului, Vasile Damian, de 46 de ani, care, încă din motive necunoscute, a trecut la roşu, înaintea locomotivei, şi a curmat viaţa a opt oameni.

„A lucrat mulţi ani şofer, pe diverse curse, ba chiar a fost şi şoferul preşedintelui de colhoz. Nu ştiu ce a fost în capul lui când a făcut lucrul acesta, poate o fi fost ceasul cel rău”, se întreabă localnicii care l-au cunoscut pe Vasile.

„Satul îl învinovăţeşte, dar cel mai tare îmi pare rău de cei trei băieţi ai săi. Nu ştiu ce vor face ei mai departe, pentru că bunica lor e tare bolnavă. Cel mai mare învaţă la Chişinău, dar ceilalţi sunt încă elevi la şcoala din sat”.

Potrivit poliţiei, şoferul riscă pedeapsă cu închisoare de la şase la zece ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la cinci ani. La momentul actual, Vasile Damian este reţinut, pentru 72 de ore, în calitate de bănuit.

Starea altor şase victime este stabilă

Valeriu Gheorghian, vicedirector al spitalului raional din Anenii Noi, ne-a informat că în secţia de chirurgie a spitalului au mai rămas şase persoane – trei bărbaţi şi trei femei. „Majoritatea sunt cu multiple coaste fracturate, însă starea lor nu prezintă pericol pentru viaţă. De altfel, trei dintre ei urmează a fi externaţi în zilele următoare”, a spus Valeriu Gheorghian.

Doliu în Şerpeni şi, deşi victimele au fost conduse pe ultimul drum, copiii mamelor care au intrat în lumea celor drepţi abia vor începe să pună primele întrebări, ca în cazul bebeluşului de două luni al Maiei Pociumban şi cel al copilului de un an şi patru luni al Nataliei Cupcinenco…

Microbuzul morţii

Amintim că tragedia s-a produs marţi la amiază pe calea ferată din raionul Anenii Noi. Opt oameni au murit, după ce microbuzul în care se aflau a fost lovit lateral de către o locomotivă pe o trecere de cale ferată. Impactul, a fost atât de puternic, încât microbuzul s-a rostogolit de câteva ori.

„Potrivit informaţiilor preliminare, vinovat de producerea accidentului este şoferul microbuzului, care n-a cedat trecerea locomotivei şi, respectiv, unitatea de transport a fost inversată”, ne-a informat locotenent-colonelul Vasile Caba, şef-adjunct al Poliţiei Rutiere a MAI. Şoferul microbuzului, Vasile Damian, în vârstă de 46 de ani, a scăpat fără nicio zgârietură şi este cercetat de poliţie. Laura Platon din Şerpeni, una dintre puţinii pasageri ai microbuzului care a scăpat nevătămată, a relatat pentru TIMPUL că toţi pasagerii strigau că vine trenul, dar şoferul n-a reacţionat. „Noi nu ne dădeam seama ce se întâmplă. A fost groaznic! Pe mine m-a strâns între scaune şi am ieşit singură, pe picioarele mele, după şofer pe fereastra din faţă, care era spartă”, ne-a mărturisit în stare de şoc Laura Platon…
Locomotiva implicată în accident transporta piese pentru vagoanele marfare. Trenul efectua nişte manevre şi nu avea viteză mare, cel mult 40 km pe oră.

Foto: Liviu Dumitru
Video: Sandu Tarlev

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *