CSI / Rusia

Serviciul de mesagerie Telegram – amendat în Rusia, deşi este folosit intens inclusiv de Kremlin

Companiile din spatele aplicaţiilor de mesagerie Telegram şi Viber au fost amendate marţi, 20 iunie, de un tribunal din Moscova pentru că nu au reuşit să şteargă ceea ce Rusia consideră a fi conţinut ilegal despre războiul din Ucraina, relatează News.

Telegram, cu sediul în Dubai, a fost obligată să plătească 4 milioane de ruble (47.525 de dolari), a precizat Interfax, iar compania japoneză din spatele Viber a fost amendată cu 1 milion de ruble.

Serviciul Telegram, fondat de fraţii de origine rusă Pavel şi Nikolai Durov în 2013, este extrem de popular în Rusia, unde este folosit zilnic inclusiv de Kremlin şi de Ministerul Apărării, precum şi de jurnalişti, personalităţi din opoziţie, grupuri de apărare a drepturilor şi milioane de oameni obişnuiţi.

Agenţia de ştiri TASS a precizat că amenda aplicată Telegram a fost pentru că a refuzat să elimine 32 de canale care publică ”informaţii false” despre ceea ce Rusia numeşte ”operaţiunea sa militară specială” din Ucraina.

Rusia a înăsprit controalul asupra acoperirii conflictului de către mass-media şi bloggeri, introducând pedepse mai dure după invazia sa la scară largă în Ucraina de anul trecut, invocând ”discreditarea” acţiunilor forţelor sale armate sau publicarea de informaţii false despre acestea. Moscova a aplicat frecvent amenzi împotriva unei serii de furnizori de conţinut, inclusiv Google, Twitter, Facebook şi Instagram ale Meta, iar luna aceasta, pentru prima dată, împotriva WhatsApp.

De asemenea, TASS a relatat că acelaşi tribunal din Moscova analizează un caz împotriva Apple, acuzată, de asemenea, că nu a reuşit să şteargă conţinut ”ilegal”.

Într-un caz separat, Fundaţia Wikimedia, grupul din spatele Wikipedia, a fost amendată marţi cu 1,5 milioane de ruble, a anunţat tribunalul Taganski din Moscova. Potrivit Interfax, autorităţile doreau ca Wikipedia să elimine un videoclip despre „train surfing”, o practică de a face călătorii gratuite, care este considerată ilegală şi periculoasă în multe ţări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *