Sănătate

Sfârșitul „epocii Covid” în R. Moldova – Starea de urgență în sănătate publică se anulează

Starea de urgență în sănătate publică se anulează, despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Vineri a avut loc ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP). În cadrul întrunirii s-a decis anularea stării de urgență în sănătate publică, măsură care a fost cea mai lungă în istoria țării noastre – circa doi ani.

Astfel, anularea măsurii prevede și anularea restricțiilor impuse de CNESP. Printre ele se numără și desfășurarea evenimentelor, purtarea măștilor de protecție, organizarea întrunirilor, dar și măsurile instituite pentru localurile de alimentație publică.

„Au fost 2 ani grei, cu mult efort, muncă a multor oameni, emoții, lacrimi, restricții, lockdown-uri, dor, stres, durere și pierderi. 11.470 de vieți omenești a fost prețul. Au decedat la datorie colegii noștri. Fiecare familie a pierdut pe cineva drag.

Vreau să mulțumesc echipei Ministerului Sănătății. Și vreau să mă închin în fața colegilor mei medici, asistenți, felceri de pe ambulanțe, infirmiere care zi de zi își făceau datoria și luptau pentru a salva cât mai multe vieți, cu riscul de a o pierde pe propria. Lumină multă acolo sus colegilor care au plecat dintre noi.

Sper că am ieșit din această perioadă grea cu lecția învățată – să avem grijă de sănătatea noastră și celor dragi, să prevenim decât să ajungem să tratăm, să ne pese. Vă încurajez să purtați mască în continuare în spațiile aglomerate, în orice magazin – mare sau mic, în transportul public, astfel ca niciodată să nu mai trecem prin ce am trecut, și cine încă nu s-a vaccinat, să o facă fără întârziere”, a declarat ministra.

Amintim că starea de urgență în sănătate publică a fost anunțată în Republica Moldova după izolarea de două luni în primăvara anului 2020. După încheierea lockdown-ului, s-a instituit măsura în domeniul sănătății publice, iar CNESP a instituit și ridicat restricții în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *