Actualitate

SFATUL AVOCATULUI: Garanţiile acordate salariaţilor ce îmbină munca cu studiile

Salariaţilor trimişi la studii de către angajator sau care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţământ postuniversitar, superior, sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu fiindu-le acordate şi alte înlesniri.

Printre garanţiile şi compensaţiile acordate din contul unităţii acestei categorii de salariaţi sunt:
1. o durată redusă a timpului de muncă de 35 ore pe săptămână;

2. concediu suplimentar plătit (păstrându-li-se 75% din salariul mediu) cu durată de:
• până la 30 de zile calendaristice anual, pentru sesiunile de reper, executarea lucrărilor de laborator, susţinerea colocviilor şi examenelor;
• până la 35 de zile calendaristice anual, pentru studiile postuniversitare;
• până la 30 de zile calendaristice, în perioada susţinerii examenelor de licenţă sau examenelor de absolvire;
• până la 90 de zile calendaristice, în perioada susţinerii proiectului (tezei de licenţă), tezei de masterat sau lucrării (proiectului) de diplomă.

3. cheltuielile de deplasare tur-retur, o dată pe an, cu transportul feroviar sau transportul auto public (cu excepţia taximetrelor) la instituţia de învăţământ în care îşi fac studiile, cu prezentarea documentelor de călătorie.

Obligaţia de acordare a garanţiilor şi compensaţiilor, nu urmează a fi interpretată în sensul că acestea s-ar acorda în mod automat, tuturor salariaţilor şi pentru orice gen de studii. Există anumite condiţii, prevăzute de legislaţia muncii în acest sens. Aceste condiţii pot fi opuse salariaţilor în avantajul angajatorului.

a. La acordarea concediului suplimentar, plătit parţial din contul unităţii, observăm că în lege este utilizată sintagma „până la” înainte de perioada concediului de 30, 35 sau 90 de zile. Angajatorul nu este obligat să acorde acest concediu pentru toată perioada indicată, dacă salariatul nu solicită acest lucru. Durata concediului, poate fi negociată între salariat şi angajator în fiecare caz în parte.

b. Garanţiile şi compensaţiile se acordă în mod obligatoriu doar salariaţilor care obţin studii superioare pentru prima dată. Astfel, angajatorul, poate fi obligat să acorde compensaţiile prevăzute de lege doar salariaţilor care obţin pentru prima oară studii superioare sau studii postuniversitare.

c. La prima vedere s-ar părea că salariaţii, indiferent dacă învaţă la o specialitate din domeniul în care sunt angajaţi sau nu, au dreptul de a beneficia de garanţiile menţionate mai sus. Aici trebuie să observăm că salariaţii care îşi fac studiile la o instituţie de învăţământ la a doua sau a treia specialitate (profesie) se bucură doar de garanţiile şi compensaţiile stabilite în contractul colectiv sau de cel individual de muncă.
Prin urmare, legislaţia muncii prescrie angajatorului obligaţia de a acorda compensaţii salariaţilor ce îmbină munca cu studiile doar atunci când salariatul învaţă la o specialitate din domeniul în care este angajat.

d. Un alt aspect ce urmează a fi luat în considerare la acordarea garanţiilor şi compensaţiilor sunt rezultatele salariatului la studii. Legislaţia muncii prevede acordarea garanţiilor şi compensaţiilor salariaţilor care „învaţă cu succes”. Legislaţia învăţământului nu dă o definiţie a noţiunii „învaţă cu succes”. Prin urmare, acestui termen urmează a-i fi atribuit sensul general înţeles de reuşită bună la studii ce se manifestă prin prezenţa la ore, medie înaltă, lipsa restanţelor etc. Condiţiile exacte ce ţin de reuşita necesară (media semestrială minimum necesară, numărul de absenţe permise, lipsa restanţelor etc.) pentru a beneficia de garanţiile şi compensaţiile acordate salariaţilor ce îmbină munca cu studiile pot fi prevăzute în contractul colectiv sau individual de muncă.

Prin urmare, aforismul „cine învaţă se bucură” este valabil şi în cazul acordării garanţiilor şi compensaţiilor salariaţilor ce îmbină munca cu studiile.

Andrei Bivol,
avocat
andrei.bivol@htp.md

Rubrică realizată cu susţinerea
Biroului Asociat de Avocaţi
„Hanganu Tănase & Partenerii”  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *