Social

SFATUL AVOCATULUI: Suspendarea relațiilor de muncă în cazul acordării concediului pentru îngrijirea copilului

După angajarea în câmpul muncii pot surveni diverse situaţii care fac imposibilă prezenţa salariatului la serviciu pentru o anumită perioadă de timp, perioadă pentru care salariatul doreşte să îşi păstreze locul de muncă. În aceste cazuri angajatul poate apela la suspendarea contractului individual de muncă cu condiţia păstrării locului de muncă.

În continuare, vom relata condiţiile de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului în raport cu suspendarea contractului individual de muncă. Anume la suspendarea din acest motiv se admit cele mai multe încălcări. Mulţi consideră că acordarea concediului pentru îngrijirea copilului este un temei obligatoriu de suspendare a contractului. Această percepţie este eronată, iar angajatorii deseori impun persoanei beneficiare de concediu suspendarea contractului, chiar dacă acesta nu o doreşte.

Efectul principal al suspendării indiferent de motivul pentru care a intervenit, îl constituie oprirea temporară a prestării muncii şi a plăţii salariului, sporurilor, altor plăţi însă cu menţinerea locului de muncă.

Potrivit legii, relaţiile de muncă se suspendă din iniţiativa salariatului în caz de îngrijire a copilului în vârstă de până la 6 ani. În realitate, acest tip de concediu constă din concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani şi concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 6 ani.

Suspendarea contractului individual de muncă pe durata unui sau altui concediu se realizează doar în baza unei cereri scrise de către salariat pe numele angajatorului. Suspendarea relaţiilor de muncă nu poate fi dispusă doar în baza cererii prin care salariatul solicită acordarea concediului de îngrijire a copilului. Astfel, dacă salariatul pe lângă acordarea concediului pentru îngrijirea copilului doreşte să suspende raporturile sale de muncă, este obligatoriu să se adreseze angajatorului cu două cereri. Prin intermediul uneia va solicita acordarea concediului, iar prin cealaltă va cere suspendarea contractului.

Salariatul, pornind de la necesităţile sale personale urmează să analizeze care vor fi efectele ce vor surveni odată cu suspendarea contractului de muncă. Astfel, în cazul când beneficiarul acestui concediu nu a depus o cerere pe numele angajatorului prin care solicită suspendarea contractului individual de muncă, angajatorul nu poate emite în mod unilateral ordinul de suspendare a contractului, care de altfel trebuie să fie adus la cunoştinţa salariatului contra semnătură, cel târziu la data suspendării.

Cu regret, deseori angajatul constată că i-a fost suspendat contractul atunci când observă înscrierea despre suspendare în carnetul de muncă. În această situaţie aveţi dreptul de a cere anularea ordinului în baza căruia au fost suspendate relaţiile de muncă, respectiv şi înscrierea efectuată în carnetul de muncă. Aparent înscrierea dată nu afectează cu nimic relaţiile de muncă şi s-ar părea că persoana poate reîncepe activitatea sa oricând în lipsa oricăror consecinţe. Nu trebuie să uităm însă, că perioada aflării în concediul pentru îngrijirea copilului se include în stagiul de cotizare şi se ia în considerare la aprecierea dreptului şi mărimii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, chiar dacă este o perioadă necontributivă. Perioada aflării persoanei în concediul suplimentar plătit pentru îngrijirea copilului în vârsta de la 3 la 6 ani se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială doar dacă contractul de muncă nu a fost suspendat.

Înainte de a depune angajatorului cererea de suspendare a contractului de muncă pe perioada aflării în concediul pentru îngrijirea copilului vă recomandăm să analizaţi toate efectele care pot surveni. Reţineţi că suspendarea relaţiilor de muncă este o opţiune de care puteţi beneficia, dar nu o obligaţie impusă de angajator.

Sergiu Cotruță,
avocat
sergiu.cotruta@htp.md

Rubrică realizată cu susţinerea
Biroului Asociat de Avocaţi
„Hanganu Tănase & Partenerii”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *