Economie

Sindicatele se pronunță ÎMPOTRIVA privatizării unor întreprinderi de stat. FMI e de altă părere

Reprezentanţi ai Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova au opinat astăzi la Chişinău că privatizarea acestor întreprinderi ar putea aduce beneficii salariaţilor.

Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova, a spus că „multe din întreprinderile propuse spre privatizare, deşi sunt  mai puţin rentabile, au un rol strategic pentru ţară. Înstrăinarea lor ar putea conduce la creşterea preţurilor şi a tarifelor.

Totodată, angajaţii riscă să rămînă fără locuri de muncă sau vor fi achitate salarii „în plic”.

Pe de altă parte, Max Alier, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, a declarat că „privatizarea poate aduce beneficiu întreprinderilor de stat. Activitatea acestor întreprinderi ar putea să se îmbunătăţească, vor creşte salariile şi vor fi oferite locuri noi de muncă”, a specificat Alier.

Şeful Misiunii FMI a adăugat că stabilitatea la Banca de Economii este foarte importantă pentru imaginea ţării, iar activitatea acesteia trebuie să fie supravegheată de Banca Naţională a Moldovei. 

Precizăm că 61 întreprinderi de stat vor fi scoase la vânzare de către guvern.  Vor fi propuse spre privatizare 61 de întreprinderi,  printre care „Tutun CTC”, cea mai mare fabrică de ţigări din Moldova; „Air Moldova”, singurul operator aviatic de stat; „Moldtelecom”, operatorul naţional de telefonie fixă; „Banca de Economii”, singura bancă cu capital de stat; producătorul de covoare „Floare Carpet”; operatorul feroviar „Calea Ferată”; magazinul UNIC; Hotelul „Zarea” şi Circul. Guvernul speră să obţină din vânzarea acestora cel puţin 160 milioane de lei.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *