Soarta politică a lui Igor Dodon este în mâinile Curții Constituționale
Puțină lume s-ar fi așteptat ca într-o singură clipă, întreaga existență politică a lui Dodon să atârne de un fir de păr și anume de decizia Curții Constituționale, de marți. Dacă CCM va anula Acordul creditului rusesc, este clar că rușii vor stinge „steaua” lui politică, la fel de repede cum au aprins-o în 2011.
Dodon s-a împușcat în picior, pierzând controlul asupra CCM
În toți anii, de când se află în politică, Igor Dodon s-a manifestat ca un politician slab, în schimb îngâmfat și arogant. Modul cum acesta a pierdut controlul asupra CCM este emblematic. Fără nici o logică, doar pentru ca să vadă toată Sadova că „Igoraș o ajuns cel mare nacialnik la oraș”, acesta „s-a împușcat în picior”, lăudându-se public cu discuțiile sale telefonice cu Vladimir Țurcan.
Igor Dodon, în infatuarea sa proverbială și convingerea că le controlează pe toate, n-a realizat că așa ceva nu putea să treacă atât de simplu. Și n-a trecut. Această „dezvăluire” nu doar a trezit reacții dure din partea societății civile, dar a declanșat anumite procese în interiorul Curții Constituționale.
Pentru a înțelege ce s-a întâmplat în interiorul CCM, trebuie să ne întoarcem puțin înapoi, în vara anului trecut, când judecătorul Domnica Manole a oferit „votul de aur” pentru alegerea generalului de miliție, socialistului Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM. Acest vot, a avut un rol crucial nu doar în compromiterea fostei coaliției de guvernământ, dar și la deteriorarea relațiilor în interiorul blocului ACUM. După acest vot, judecătorii CCM au fost ostracizați de societate, că ar fi în slujba lui Dodon. În aceste condiții, este evident că plenul CCM era în așteptarea unui pretext ca să-l dea jos pe Vladimir Țurcan și să se spele de reputația de „curte de buzunar” a lui Dodon.
Igor Dodon, cu declarațiile sale belicoase, n-a făcut altceva decât să ofere plenului CCM acel pretext, pe care îl așteptau, pentru a-l da jos pe Vladimir Țurcan. Furnizorul votului de aur de altă dată, i-a ocupat locul lui Vladimir Țurcan, iar Igor Dodon a pierdut controlul asupra Curții Constituționale.
Pierderea controlului asupra CCM este doar prima dintr-un șir întreg de lovituri care vor contribui decisiv la debarcarea lui Dodon. Urmează verificarea constituționalității Acordului de împrumut de la F. Rusă. Pentru a confirma ruptura totală de Igor Dodon, Curtea Constituțională ar putea decide marți neconstituționalitatea acestui acord. Aici, de fapt, se va decide soarta politică a lui Dodon.
Dacă Acordul de împrumut va fi anulat – Dodon va arăta ca un idiot în ochii rușilor
Putin conduce Rusia cu o mână de fier de aproape de 20 de ani. El respectă liderii puternici, autoritari, care pot lua orice decizii în statele pe care le conduc. Putin disprețuiește liderii slabi, care se gudurează la picioarele sale pentru a odține câte un os de la masa țarului. Plutarh spunea: „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”. Aceasta, de fapt, este și filosofia lui Putin. El se folosește de cozile de topor care își trădează propriile popoare, dar îi disprețuiește.
Ce va spune Kremlinul despre un „dodon”, care este atât de „puternic” încât nu este în stare să primească un credit de 200 milioane de euro, nu că să dea ceva…?! Din aceste considerente, în cazul declarării neconstituționale a Acordului de împrumut, Moscova va primi un mesaj destul de clar, că Dodon nu controlează procesele politice în R. Moldova. În aceste condiții, Kremlinul s-ar putea să pună cruce pe acest personaj.
Igor Dodon și „prietenia moldo-rusă”
Lui Dodon îi place să se prezinte ca filorus, deși în realitate niciun politician nu a reușit să strice imaginea Rusiei în R. Moldova, mai tare decât statalistul de Sadova, Igor Dodon. Prin comportamentul său slugarnic și prin apucăturile sale de kolhzonic, care se pricepe la taiatul porcilor și la făcutul vinului de casă, Dodon a reușit să câștige și disprețul rușilor. Este monumentală replica batjocoritoare a lui Putin despre implicarea Moscovei în politică altor state: „Întrebați-l pe Dodon, el știe mai bine”.
De fapt, slugărnicia lui Igor Dodon este obstacolul numărul 1 al unor relații bazate pe demnitate dintre R.Moldova și Rusia, cu toate divergențele fundamentale pe care le avem. Relația moldo-rusă poate fi ridicată la un alt nivel, cu toate problemele existente, doar dacă din peisaj va dispărea acest personaj toxic – Igor Dodon.
Curtea Constituțională este obligată să anuleze Acordul de credit rusesc
Nu vreau să devin „olecuțîcî” jurist, de aceea am să-i las pe cei de la CCM să decidă în privința punctul 7.2 al Acordului. Am să mă refer la o serie de argumente împotriva acestui acord, de altă natură, care nu pot fi ignorate de Curtea Constituțională.
Ambasadorul SUA la Chișinău, Derek J. Hogan, i-a transmis lui Igor Dodon următorul mesaj: „Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova”.
Pentru cei care nu cunosc, Garantul Constituției R. Moldova nu este Igor Dodon, dar Curtea Constituțională. Pornind de la aceasta, consider că CCM are tot temeiul să anuleze Acordul cu Rusia pentru că acesta vine să știrbească din suveranitatea R. Moldova, care aparține, conform Constituției, poporului.
Rusia putinistă nu-i partenerul nostru strategic, ci dușmanul nostru strategic, iar în raport cu Moldova, Rusia acționează ca un stat agresor. Trupele Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova staționează ilegal de aproape 30 de ani. O bună parte a regiunilor estice ale Republicii Moldova se află sub ocupație militară rusească. Rusia este țara care a distrus metodic economia RM prin multiplele embargouri și războaie comerciale, pe care le poartă împotriva noastră. În aceste condiții, orice credit dubios din partea unui stat agresor, este de natură să pună în pericol securitatea națională și suveranitatea țării, fiind astfel neconstituțional.
Șahistul de Sadova rămâne fără piese pe tabla de șah. Oricâte știri tendențioase n-ar lansa trustul său mediatic, oricâte apariții zilnice n-ar avea la „talk show-uri”, Igor Dodon va fi făcut șah-mat de propriile prostii, de propria aroganță și infatuare. Dacă marți CCM va manifesta curaj și va reveni în slujba Constituției, soarta politică a lui Igor Dodon va fi pecetluită și se va termina cu eliminarea lui de pe scena politică.