Actualitate

Soarta tragică al lui Bogdan Vodă Orbul, fiul lui Ștefan cel Mare, care și-a pierdut un ochi

Există unele nume din istoria poporului nostru pe care orice român le poate recunoaște și poate spune câteva vorbe despre ele. Iar unul dintre aceste nume legendare este, fără doar și poate, cel al domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare. Însă, o personalitate ceva mai obscură este fiul și succesorului acestuia, Bogdan Vodă. Cu toate acestea, el a fost la fel de viteaz și faimos precum tatăl său!

Indiferent dacă suntem pasionați de istorie, sau dacă ultimul nostru contact cu acest subiect a fost tocmai în timpul claselor de liceu, există câteva nume din trecutul poporului nostru pe care orice român le poate recunoaște pe loc. Fie că vorbim despre domnitori medievali, sau, ceva mai recent, regii României, aceste nume legendare au intrat adânc în conștiința populară, iar acum fiecare dintre noi putem spune câteva cuvinte despre acestea, dacă suntem întrebați.

Ei bine, probabil că nimeni nu poate nega că un astfel de nume legendar este cel al domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare. Însă mai puțină lume îl cunoaște pe fiul său, Bogdan Vodă, care a avut o domnie la fel de spectaculoasă precum tatăl său. Ștefan cel Mare a avut 7 copii de-a lungul vieții sale (5 legitimi și 2 bastarzi), iar Bogdan s-a născut pe 9 martie 1479, la Huși.

Grigore Ureche îl descria drept „cel orb și grozav”, iar unele voci consideră că Bogdan și-a pierdut un ochi în 1497, în bătălia de la Codrii Cosminului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca porecla de „orb” să vină de la un defect fizic, deoarece cutumele epocii interziceau celor cu astfel de probleme să urce pe tron.

Bogdan Vodă urcă pe tron la doar 25 de ani

Bogdan Vodă a avut o domnie zbuciumată, dominată de conflicte militare cu polonezii, turcii și tătarii. În cele din urmă, el a dorit să pună bazele unei alianțe cu polonezii, cerând-o în căsătorie pe sora regelui Poloniei, însă sosirea pe tron a unui nou monarh i-a dat peste cap planurile lui Bogdan Vodă, ce urcase pe torn la doar 25 de ani.

În 1509, el este înfrânt de polonezi, acceptând pacea impusă de aceștia doar pentru că amenințarea tătarilor din est devenea din ce în ce mai mare. Polonia trimite, apoi, trupe în ajutorul lui Bogdan, iar în 1512, armatele combinate reușesc să oprească avansul tătarilor.

Din păcate, Bogdan Vodă moare câțiva ani mai târziu, la data de 20 aprilie 1517. El este înmormântat la Mânăstirea Putna, iar în ciuda faptului că a fost un domnitor la fel de curajos și talentat precum tatăl său, el nu a dobândit niciodată faima lui Ștefan cel Mare.

Sursa Historia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *