Actualitate

Societatea civila cere Parlamentului să respecte transparența decizională

 Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proiectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament mai puțin de 10 zile în urmă.

Legislația în vigoare privind transparența decizională – Legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului și Concepția privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă – prevede termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, avizul Guvernului, etc. Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate și pentru a oferi o șansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vederea identificării celor mai bune soluții pentru țară.

Organizațiile societății civile semnatare solicită Parlamentului să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență fără o justificare plauzibilă. De asemenea, solicităm Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile și incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales.

Organizații semnatare:

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Comunitatea „WatchDog.MD”
Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
Promo-LEX
Amnesty International Moldova
Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova (APE)
Centrul de Politici și Reforme (CPR)
Fundatia Est-Europeană
Centrul „Acces-info”
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
Transparency International


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.