Actualitate

Societatea civila cere Parlamentului să respecte transparența decizională

 Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proiectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament mai puțin de 10 zile în urmă.

Legislația în vigoare privind transparența decizională – Legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului și Concepția privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă – prevede termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, avizul Guvernului, etc. Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate și pentru a oferi o șansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vederea identificării celor mai bune soluții pentru țară.

Organizațiile societății civile semnatare solicită Parlamentului să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență fără o justificare plauzibilă. De asemenea, solicităm Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile și incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales.

Organizații semnatare:

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Comunitatea „WatchDog.MD”
Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
Promo-LEX
Amnesty International Moldova
Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova (APE)
Centrul de Politici și Reforme (CPR)
Fundatia Est-Europeană
Centrul „Acces-info”
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
Transparency International

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *