Justiție

Societatea civilă din R. Moldova: Invocarea situației de urgență în vederea obligării judecătorilor să nu demisioneze trezește semne de întrebare

Zece organizații ale societății civile,au elaborat o DECLARAȚIE COMUNĂ ce vizează criza din sistemul judecătoresc. Conform experților, situația tensionată este cauzată de un șir de factori ce vin atât din interiorul sistemului judecătoresc, dar și din afara acestuia. Organizațiile semnatare vin cu o serie de constatări și recomandări pentru a depăși criza.

În Declarație se face referință la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE) care a dispus, în data de 31 martie, interzicerea demisiilor judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și suspendarea demisiilor pendinte ale judecătorilor CSJ, ambele pentru un termen de 30 de zile. Dispoziția ar urma să blocheze demisia a șapte judecători CSJ, demisia cărora trebuia să producă efecte de la începutul lunii aprilie.

Invocarea situației de urgență în vederea obligării judecătorilor să nu demisioneze trezește semne de întrebare, în cazul în care CSE sau alte autorități competente nu justifică obiectiv proporționalitatea măsurii și scopul legitim urmărit. Organizațiile semnatare consideră că situația de urgență nu trebuie utilizată pentru a interveni cu măsuri care urmăresc alte scopuri decât cele pentru care a fost introdusă starea de urgență”, se arată în Declarație.

Pentru a preveni interpretările tendențioase, dar și interpretarea extensivă a acestui precedent în viitor, organizațiile societății civile solicită ca toate circumstanțele de fapt și argumentele concrete care au stat la baza deciziei CSE să fie menționate în deciziile adoptate.

„În ajunul aprobării de către Parlament a noii legi cu privire la Curtea Supremă de Justiție(CSJ), 20 din 25 de judecători ai Curții și-au dat demisia, inclusiv toți judecătorii din completul special chemați să examineze contestațiile împotriva Comisiei Pre-Vetting. Către mijlocul lunii aprilie 2023, activitatea CSJ va fi practic blocată. Din cei cinci judecători rămași ai CSJ , doi nu au trecut verificarea pentru CSM și nu pot examina contestațiile împotriva Comisiei Pre-Vetting”, punctează experții.

Totodată, organizațiile semnatare consideră că procesul de recrutare a noilor judecători CSJ trebuie accelerat.

„Transferul temporar al judecătorilor ar urma să fie realizat doar din rândul reprezentanților sistemului judecătoresc (judecătorii în funcție) din instanțele inferioare – judecătorii și curți de apel. Judecătorii detașați temporar ar urma să fie remunerați la nivelul judecătorilor CSJ și ar urma să examineze cauzele ce nu suferă amânare până la numirea noilor judecători ai CSJ. În paralel, considerăm imperioasă impulsionarea de către Parlament a implementării Legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ în partea ce ține de desemnarea unei noi Comisii independente de evaluare a candidaților pentru CSJ”, propun experții.

Organizațiile societății civile îndeamnă judecătorii să asigure votarea candidaților eligibili pentru funcțiile de membru al CSM din rândul judecătorilor la ședința a AGJ programată pentru 28 aprilie 2023 și să asigure respectarea Constituţiei şi a legilor, drepturilor şi libertăţilor omului, îndeplinirea cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire a atribuţiilor ce le revin, conform Legii cu privire la statutul judecătorului și jurământului judecătorului. În același timp, având în vedere rezultatele exercițiului de evaluare extraordinară Pre-Vetting, chemăm Parlamentul și CSM-ul să re-inițieze concursurile de selectare a membrilor în CSM pentru suplinirea tuturor vacanțelor în CSM.

Un șir de recomandări au fost expediate în adresa mai multor instituții care pot constribui la depășirea blocajului din justiție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *