Solidaritatea energetică, o nouă provocare pentru UE
La deschiderea forumului au participat premierul moldovean, Vlad Filat, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili şi premierul polonez, Donald Tusk. Liderii Georgiei şi RM au declarat că solidaritatea europeană faţă de ţările lor se poate exprima prin întărirea perspectivei de integrare în UE.
„SOLIDARITATEA ÎNSEAMNĂ COOPERARE TEHNICĂ”. Prim-ministrul Vlad Filat consideră că solidaritatea înseamnă, înainte de toate, cooperare tehnică, cum ar fi construcţia drumurilor şi a conductelor de gaz, dar şi încheierea unor acorduri comerciale. În acest sens, sectorul energetic din RM este unul din cele mai problematice, deoarece comportă „trăsături quasi-monopoliste”. „Când vorbim de gaz, energie electrică, avem nevoie de o mai mare concurenţă, dar nu împărţirea reţelelor deja existente pe segmente mai mici. Trebuie să aducem noi furnizori, să asigurăm surse alternative de energie şi să susţinem cercetări comune”, a declarat premierul moldovean.
„DATORITĂ POLONIEI, GEORGIA CREDE ÎN CONTINUARE ÎN VISUL EUROPEAN”. La rândul său, Mihail Saakaşvili a subliniat că, datorită Poloniei, Georgia crede în continuare în visul european. Liderul de la Tbilisi este de părere că momentul integrării europene poate fi apropiat prin reforme radicale, lupta cu corupţia şi crima organizată. În ultimii şase ani, Georgia a redus dependenţa de gazul şi energia electrică importate din Rusia. „Acum importăm resurse energetice din Azerbaidjan, iar ruşii, după ce au încetat să fie singurii furnizori, au devenit mai flexibili în negocierea preţurilor. Construim două conducte de petrol şi una de gaz. De ce Europa nu ar importa gaz direct din Asia Centrală, fără intermedierea Rusiei?”, a întrebat Saakaşvili.
Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a subliniat momentul simbolic în care au început discuţiile la Krynica despre solidaritatea energetică în Europa. În ajunul Forumului Economic, premierul rus Vladimir Putin a deschis robinetul conductei Nord Stream, ce va livra gazul rusesc direct în Germania, ocolind Polonia. „E un monument al relaţiilor bilaterale. Nu e vorba de diversificarea surselor energetice, ci de creşterea dependenţei faţă de un singur furnizor”, a declarat Lewandowski. În acest context, comisarul european a anunţat că pe 4 septembrie consiliul comisarilor a adoptat un document care va obliga statele membre ale UE să informeze despre negocierea contractelor energetice şi să ţină cont şi de interesele altor state UE. Până a intra în vigoare, documentul trebuie să fie adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Europei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!