Externe

(Sondaj) Mulți americani cred că Biden nu este suficient de dur cu Rusia

Mulți americani încă se întreabă dacă președintele Joe Biden dă dovadă de suficientă duritate ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, chiar dacă cei mai mulți aprobă măsurile pe care le întreprinde deja SUA și puțini doresc ca trupele americane să se implice în conflict.

Un sondaj realizat de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research arată că 54% dintre americani cred că Biden „nu a fost suficient de dur” în răspunsul său la invazia Rusiei în Ucraina. Treizeci și șase la sută cred că abordarea lui a fost corectă, în timp ce 8% spun că a fost prea dur.

Dar pe măsură ce războiul a prelungit, dorința americanilor de a se implica a scăzut oarecum. Treizeci și doi la sută dintre americani spun că SUA ar trebui să aibă un rol major în conflict. Aceasta a scăzut de la 40% luna trecută, deși rămâne puțin mai mare decât cei 26% care au spus acest lucru în februarie. Alți 49% spun că SUA ar trebui să aibă un rol minor.

Rezultatele subliniază dilema pentru Casa Albă. Pe măsură ce imaginile cu atacurile rusești asupra civililor și spitalelor sunt împărtășite în întreaga lume, există presiuni pentru a opri președintele rus Vladimir Putin și a ajuta milioane de ucraineni atacați în țara lor de origine sau care fug pentru siguranță. Dar Biden trebuie să gestioneze și amenințarea escaladării cu Putin, care a ridicat nivelul de alertă cu privire la utilizarea armelor nucleare ale Rusiei și să împiedice SUA să se implice într-un conflict mult mai mare.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a conducerii ruse, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”, Directorul CIA, William Burns, a spus într-un discurs recent la Institutul de Tehnologie din Georgia.

Burns a adăugat că „până acum nu am văzut multe dovezi practice” ale escaladării nucleare rusești.

Casa Albă a autorizat arme de peste 2 miliarde de dolari și a condus sancțiuni occidentale care au zdrobit economia Rusiei. Biden a exclus trimiterea de trupe americane – o decizie susținută de majoritatea americanilor.

Sondajul și interviurile ulterioare cu respondenții indică că mulți americani, care răspund la imagini cu ucraineni uciși și cu forțele ruse care ar fi comis crime de război, doresc să vadă mai multe măsuri pentru a-l opri pe Putin. Majoritatea – 57% – spun că consideră că Putin și-a ordonat trupele să comită crime de război. Doar 6% spun că nu, în timp ce 36% spun că nu sunt siguri.

„Știu că nu suntem direct responsabili”, a spus Rachel Renfro, o tânără de 35 de ani din Nashville, Tennessee. „Dar noi am fost întotdeauna genul de oameni care se introduc în astfel de situații și nu înțeleg de ce nu facem asta acum într-o măsură mai mare.”

Renfro vrea ca SUA să accepte mai mulți refugiați și să ofere mai mult ajutor Ucrainei. Trimiterea de trupe ar trebui să fie „o ultimă soluție absolută”, a spus ea.

Majoritatea americanilor sunt în favoarea ca SUA să sancționeze Rusia pentru invazie, să furnizeze arme Ucrainei și să accepte refugiați din Ucraina în SUA. Mai mulți americani susțin, de asemenea, decât se opun desfășurării de trupe americane în Europa de Est pentru a sprijini aliații americani NATO ca răspuns la invazia Rusiei și aproximativ două treimi spun că apartenența la NATO este bună pentru SUA

Dar sprijinul public se oprește înainte de a trimite trupe americane în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse. Doar 22% spun că sunt în favoarea desfășurării trupelor americane în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor ruse, în timp ce 55% se opun; 23% spun că nu sunt nici pentru, nici împotriva.

Michael Gonzalez, un tânăr de 31 de ani din Fort Collins, Colorado, a spus că răspunsul lui Biden a fost „aproape corect”, invocând sancțiuni ample asupra băncilor, oligarhilor și oficialilor guvernamentali din Rusia și familiilor acestora.

„Într-o lume perfectă, aș vrea să putem merge acolo cu trupele”, a spus Gonzalez, al cărui tată a servit în armata cubaneză și al cărui tată vitreg a lucrat ca antreprenor privat în timpul războiului SUA din Afganistan. „Simt că nu ar trebui să supraveghem lumea și să mergem peste tot. Mi-aș dori să-i putem ajuta, dar ne luptăm de ceva vreme.”

Biden se confruntă cu alte provocări politice semnificative care se îndreaptă spre perioada intermediară, cu inflația la un nivel maxim de patru decenii și creșterea prețurilor la energie exacerbată de război. Sondajul sugerează că echilibrul dintre sancțiunile împotriva Rusiei și economia SUA s-ar putea schimba. Într-o marjă îngustă, americanii spun că prioritatea cea mai mare a națiunii este sancționarea cât mai eficientă a Rusiei în privința limitării daunelor aduse economiei SUA, 51% până la 45%. Luna trecută, mai mulți au spus că au dat prioritate sancționării Rusiei față de limitarea daunelor aduse economiei, 55% până la 42%.

Anthony Cordesman, președinte emerit în strategie la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a remarcat că americanii susțin în general multe acțiuni pe care Casa Albă le întreprinde deja. Construirea apărării antiaeriene a Ucrainei sau trimiterea mai multor tancuri și avioane necesită, de asemenea, configurarea logisticii, inclusiv a capacităților radare și de întreținere, care durează mult mai mult decât s-ar aștepta mulți oameni, a spus Cordesman.

Casa Albă a adresat acest caz oamenilor care doresc mai multe acțiuni poartă propriul risc.

„Dacă începi să comunici limitele a ceea ce putem face în detaliu, s-ar putea să liniștești sau nu poporul american, dar îi oferi Rusiei o mulțime de informații pe care cu greu vrei să le comunici”, a spus Cordesman.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *