Şovinul scandalagiu Klimenko
Ocuparea militară a Basarabiei în 1940, pierderea judeţelor Hotin şi Ismail, implicit, a ieşirii la mare şi Dunăre, votarea deputaţilor comunişti, subminarea tradiţiilor autohtone, suspectarea a tot ce este cu adevărat naţional ş.a. influenţează negativ nivelul de trai şi conştiinţa individuală şi socială. De aici se trag toate relele de care nu putem scăpa. Purtarea impertinentă a formaţiunii de import a lui Voronin, ghiftuită „legal” cu bunuri materiale şi sume astronomice de bani din avutul naţional, a provocat alegerile parlamentare anticipate şi un referendum. Divizează şi împarte, aceasta este lozinca comuniştilor. Cu ce zâmbet maliţios şi primitiv a întâmpinat Voronin rezultatele referendumului? Şi apoi şi-a formulat lozinca „Victorie”. Asupra cui? Asupra haosului politic, social şi economic produs de dânsul?! Cu spumă la gură şi ură patologică, liderul comuniştilor face declaraţii antiromâneşti şi antieuropene. Numai ca să domine, să-şi continue ospăţul în cele 700 ha din codrii noştri milenari.
Societatea moldovenească a fost zguduită recent de încă o faptă „eroică” săvârşită de acel nimeni, care se numeşte Klimenko. Acesta, însoţit de câţiva ceghevarişti împrumutaţi de la Voronin, s-au înarmat cu steaguri purpurii şi au îndrăznit să atace cabinetul academicianului Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice din Moldova. Indivizii, vorbitori de limbă rusă, nu ştiu că academicianul Ion Bostan este un savant celebru, autoritatea Domniei Sale a trecut de mult graniţele republicii, iar descoperirile îi sunt recunoscute pe plan internaţional. Şovinul scandalagiu Klimenko se dă, chipurile, drept „apărător al tuturor minorităţilor conlocuitoare” din Moldova. Dar minorităţile nu au nevoie de o astfel de „apărare”, pentru că reprezentaţii lor sunt cetăţeni ai R. Moldova şi sunt protejaţi de aceeaşi legislaţie naţională, ca şi moldovenii.
Nu este clar comportamentul organelor de resort (procuratura, internele, judecătoria), care ar fi trebuit să se autosesizeze imediat şi să-i acorde un suport constituţional cetăţeanului Ion Bostan, nu să-l lase faţă în faţă cu nişte elemente agresive extremiste. Atenţionăm că academicianul Ion Bostan are drept la imunitate, prin însăşi postura sa de savant şi contribuţia pe care a adus-o la ştiinţa mondială.
Se vede însă că statul nostru de drept nu este nici pe departe edificat, din care cauză astăzi suferă nu numai celebrul academician, ci întreaga comunitate din R. Moldova.
Teo-Teodor Marşalcovschi,
doctor în ştiinţe istorice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!