Actualitate

Spînu: „Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom de amânare a acestei plăți și nu a găsit posibilități de creditare”

De asemenea, Spînu a precizat că este vorba despre un avans de 50% din prețul gazului livrat pentru luna ianuarie curent, sumă pe care Gazprom o cere integral până joi, 20 ianuarie, ceea ce constituie circa 63 de milioane de dolari.

Moldovagaz va putea până mâine să achite doar 38 de milioane, cu o diferență neachitată de 25 de milioane de dolari, pentru care este nevoie de câteva zile pentru a fi colectată, spune oficialul.

„Situația în care ne aflăm azi nu e o consecință a acțiunilor Guvernului, ci a relațiilor comerciale dintre Moldovagaz și Gazprom. Moldovagaz nu a găsit limbă comună cu Gazprom, pentru amânarea plății avansului pentru luna ianuarie. Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral către Gazprom costul consumului pentru decembrie până la data de 20 ianuarie. Această obligată a fost realizată integral până la 14 ianuarie.

Până la 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru consumul din luna ianuarie în raport de 50 la sută, sau aproximativ 63 de milioane de dolari. Din această sumă de 63 de milioane Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane de dolari până mâine.

Diferența neachitată prognozată la ziua de mâine este de 25 de milioane de dolari. Suma 38 de milioane de dolari care va fi achitată până mâine reprezintă consumul pentru 10 zile din luna ianuarie. Achitările curente se fac la timp și este vorba despre doar câteva zile în care Republica Moldova va reuși să colecteze acele 63 de milioane. Această diferență s-a format din mai multe motive, dar principalul este creșterea semnificativă a costului de achiziție a gazului”, a explicat Spînu.

Acesta a mai menționat că tariful actual nu acoperă costul de achiziție din ianuarie și, în rezultat, s-a format acea diferență.

„Moldovagaz nu a putut găsi limbă comună cu Gazprom de amânare a acestei plăți și nu a găsit posibilități de creditare. Eu am trimis solicitări către domnul Miller de a oferi această vacanță de câteva săptămâni”, a mai spus ministrul.

Spînu a acuzat Gazprom că și-a schimbat „clar” atitudinea față de Republica Moldova comparativ cu anii precedenți, când permitea întârzierea plăților cu câteva luni.

„Constatăm și regretăm că acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți și care nu ajută nici într-un fel. Ne-am pomenit cu riscul real de stopare a livrărilor și ne impune la acțiuni extraordinare din partea Guvernului. Toate aceste acțiuni vor asigura continuarea livrării de gaze pentru consumatorii din țara noastră.”, a declarat ministrul.

Amintim că, Natalia Gavrilița, a declarat că pe 18 ianuarie 2022, Gazprom a informat Moldovagaz printr-o scrisoare că va sista livrările de gaze naturale dacă societatea pe acțiuni nu-și va onora în întregime obligația contractuală de a plăti în avans consumul curent pentru luna ianuarie până mâine. Șefa Executivului a acuzat Gazprom că, în loc să vină cu măsuri ca Societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze, chiar dacă în anii precedenți permitea Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că amenințările Gazprom de a sista fără niciun compromis livrările de gaze naturale prezintă un risc real pentru securitatea energetică a țării și că Guvernul se vede obligat să intervină și a spus că joi se va prezenta la ședința extraordinară a Parlamentului pentru a cere instituirea Stării de Urgență în sectorul energetic.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *