Spitalul „Toma Ciorbă” şi alte două instituţii medicale vor fi dezmembrate
În urma reorganizărilor, nominal Dispensarul dermatovenerologic nu va mai exista, ci va fi numit, din acest an, Centrul republican HIV/SIDA şi dermatovenerologie.
Fără foc nu iese fum
În luna mai a anului trecut a izbucnit un scandal legat de desfiinţarea Spitalului clinic republican „Toma Ciorbă”. Angajaţii se temeau că vor rămâne şomeri, iar directorul instituţiei, Viktor Deatişîn, era alarmat că cineva a pus ochiul pe cele două hectare de pământ pe care se întinde spitalul şi, pentru a avea acces la acest teren, instituţia va fi amplasată în altă parte. Pe atunci se zvonea că spitalul va fi mutat la periferia oraşului, în incinta Dispensarului dermatovenerologic de pe strada Costiujeni, în sectorul Telecentru al capitalei – o zonă greu accesibilă din cauza transportului public care circulă destul de rar în acea zonă.
În articolul „Patimi pentru Toma Ciorbă” (publicat în TIMPUL din 25 mai 2011), ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, ne declara următoarele: „Spitalul „Toma Ciorbă” nu va fi închis şi nici comasat cu o altă instituţie medicală. Acesta rămâne acolo unde a fost dintotdeauna. Într-adevăr, au existat discuţii cu conducerea spitalului, dar acestea s-au axat pe măsurile de optimizare a cheltuielilor şi nicidecum pe reamplasarea instituţiei”.
„Schimbarea la faţă” a Dispensarului de la Costiujeni
De atunci, apele s-au mai liniştit, subiectul însă a rămas în umbră. După jumătate de an de la scandal, pe data de 10 noiembrie 2011, Ministerul Sănătăţii (MS) ordonă ca de la 1 ianuarie 2012 să fie dezmembrate mai multe instituţii medicale. În ordin găsim şi Spitalul „Toma Ciorbă”. Documentul cu nr. 862 prevede ca mai multe subdiviziuni ale respectivei instituţii să fie parte a Dispensarului dermatovenerologic, care va suporta reorganizări şi el. Şi anume: Secţia clinică HIV/SIDA, Secţia tratament antiretroviral (tratamentul cel mai eficient pentru infecţia HIV, care constă într-o combinaţie de medicamente cu acţiune antiretrovirală, care are ca scop controlul cantităţii de virus din organism), Secţia îngrijiri şi tratamente paliative, Secţia asistenţă medicală la domiciliu şi echipe mobile, Secţia consiliere şi investigaţii anonime, precum şi trei laboratoare.
De asemenea, din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică urmează să fie separate secţiile profilaxie HIV/SIDA, de consiliere şi testare voluntară şi un laborator de diagnosticare a virusului imunodeficienţei umane. Potrivit ordinului MS, aceste subdiviziuni vor fuziona cu Dispensarul dermatovenerologic republican, care se va numi, tot în baza documentului la care ne referim, Centrul republican HIV/SIDA şi dermatovenerologie.
Directorul spitalului „Toma Ciorbă” nu s-a arătat deranjat de ordinul venit de la minister. Mai mult decât atât, el a afirmat pentru TIMPUL că, de fapt, nu a avut loc nicio schimbare esenţială, întrucât unele secţii sunt amplasate de mai mulţi ani în cadrul Dispensarului, doar că erau conduse oficial de la „Toma Ciorbă”. Singurul neajuns în toată această poveste, spune directorul, este că oamenii sunt nemulţumiţi că trebuie să se deplaseze tocmai la periferia oraşului, unde transportul public ajunge mai rar. Cu toate acestea, Viktor Deatişîn este optimist – în curând va fi şi transport. Întrebat de noi dacă mai crede în continuare că cineva are interese să închidă spitalul, Deatişîn ne-a oferit un răspuns evaziv: „Vom vedea ce urmează să se întâmple. Vom activa în continuare aici, dar suntem conştienţi că edificiile sunt vechi şi fac parte din Registrul monumentelor de arhitectură ocrotite de stat. Pentru restaurare şi reparaţie este nevoie de foarte mulţi bani”.
Viorel Calistru, medic-şef adjunct la Dispensarul dermatovenerologic, ne-a comunicat că instituţia unde activează îşi va schimba denumirea după ce va fi înregistrată oficial la Camera Înregistrării de Stat şi va fi aprobat regulamentul de funcţionare. Potrivit lui, instituţia va dispune de o secţie de tratament antiretroviral, o secţie de îngrijiri paliative şi trei secţii de dermatovenerologie – două pentru maturi şi una pentru copii.